IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:36 | 14 ноември 2017
Обновен: 12:27 | 15 април 2024

Мая Манолова: Да не се добива газ в плодородни земи

Омбудсманът ще настоява властите да се съобразят на 100 процента с резултатите от предстоящия референдум в община Генерал Тошево

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мая Манолова: Да не се добива газ в плодородни земи

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с инициативния комитет против добива на газ от находището „Спасово“. „Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което да бъде обсъдено и прието в спешен порядък“, заяви тя на среща в Генерал Тошево.Населението събра над 2000 подписа против идеята за добив на газ. Местните хора смятат, че тези действия ще имат вредно въздействие върху подземните води, обработваемите земи и здравето на населението. Инвестиционното предложение предвижда 35-годишен период на разработване и експлоатация на газовото находище „Спасово“. То ще се разработва в четири добивни участъка – „Рогозина“, „Рогозина-Изток“, „Чернооково“ и „Калина“, съобщава dir.bg.

 

„Необходимо е да бъде направена промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която да гарантира, че в плодородните почви няма да бъдат правени такива проучвания“, уточни Манолова.

 

Омбудсманът ще настоява и да бъдат взети допълнителни становища за експлоатация на находището от всички отговорни институции, включително от тези, които са свързани с Министерството на енергетиката, за да стане ясно какви способи ще бъдат използвани при добива на газ.Басейнова дирекция трябва да се произнесе до каква степен е под заплаха подземната вода на Добруджа. Министерството на здравеопазването също трябва да излезе със становище, така че в случай, че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, той трябва да е достатъчно аргументиран, за да няма основание държавата да бъде съдена и да плати големи обезщетения, каза Манолова.

 

Омбудсманът ще настоява властите да се съобразят на 100 процента с резултатите от предстоящия референдум в община Генерал Тошево, на който хората легитимно ще дадат своето мнение за инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД.Референдумът е предвиден за 17 декември. Според данните на Областната избирателна комисия гражданите с право на глас в община Генерал Тошево са малко над 13 500. За да е валиден референдумът, трябва да се съберат гласовете на минимум 5406 души.

 

http://agrozona.bg

 

Четете още:Всеки 4-ти у нас е над 60 г., №4 сме по възрастни в света

Коментари

Новини Варна