IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:33 | 18 ноември 2017
Обновен: 23:18 | 10 април 2024

Държавата ще участва само с апорт на оборудване в АЕЦ "Белене"

Две трети от около 90 комбинации показват, че в идните години страната ще има нужда от нова базова мощност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Държавата ще участва само с апорт на оборудване в АЕЦ "Белене"

Според прогнозата на БАН, ако строителството на "Белене" започне през 2019 г., то централата може да започне работа 10 години по-късно. На снимката: Министър Теменужка Петкова наблюдава председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски (крайния вляво), който обяви доклада на академията.Държавата ще участва само с апортна вноска - площадката, разрешителни и реактори, в проекта АЕЦ "Белене", но няма да влага допълнителни средства за неговата реализация, съобщи вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Стойността на евентуалния апорт се изчислява на около 3 млрд. лева. Коментарът на министъра дойде ден след като БАН официално представи сценариите, при които би било възможно да се построи Втора атомна.

 

Две трети от около 90 комбинации показват, че в идните години страната ще има нужда от нова базова мощност, съобщиха в четвъртък авторите на проучването. Точно какво пише в 1000-страничния доклад обаче, така и не се разбра, защото той не бе публикуван.

 

Едно от заключенията на учените е, че АЕЦ "Белене" може да се построи и да е жизнеспособна при съчетание от няколко фактора - максимални капиталови разходи от 10.5 млрд. евро, привлечено външно финансиране от 70% и 30% акционерно участие на държавата, както и лихва за привлечения капитал от под 4.5%. Според Петкова всички тези условия били изпълними. Тя даде за пример проекта за разширението на АЕЦ "Пакш" в Унгария, който има подобни параметри с българската централа и който щял да бъде ефективен при цена на електроенергията от малко над 60 евро за мегаватчас.

 

Енергийният министър обърна внимание и на още един извод в доклада на БАН - че в България и региона към 2035 година ще има недостиг на мощности от 2000 мегавата, какъвто точно ще е планираният капацитет на втората ядрена централа. Окончателно решение за бъдещето на проекта ще бъде взето след широка дискусия. Най-лошият сценарий, според БАН, е да не се прави нищо, повтори Петкова.

segabg.com

Четете още: Над 100 хиляди български ученици са в чужбина

Коментари

Новини Варна