Източното партньорство с по-слаб шанс за членство в ЕС
Брюксел планира да каже на Грузия, Молдова и Украйна, че техните договори за асоцииране няма да доведат до членство, финансова и военна помощ и право на работа
Публикувана: 18 Nov 2017 | 17:33

Европейският съюз (ЕС) ще отслаби надеждите на бившите съветски републики, част от Източното партньорство, за разширяване на среща на върха, която ще се проведе в края на следващата седмица, пише онлайн изданието EUObserver.com.Страните от ЕС планират да декларират, че "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", посочва се в "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", с която изданието разполага.

 

Брюксел обаче планира да каже на Грузия, Молдова и Украйна, че техните договори за асоцииране няма да доведат до членство в блока, значителна финансова помощ, право на свободна работа на техните граждани или военна подкрепа.ЕС се е споразумял за тази позиция, след като през 2016 г. Холандия отхвърли на необвързващ референдум договора за асоцииране с Украйна.Фактът обаче, че вътрешно решение на Холандия взима отражение върху външната политика на блока разгневява Киев. "Това, което Украйна в крайна сметка иска, е просто съобщение: Щом сте готови, вие сте добре дошли“, коментира Костянтин Елисеев, помощник на украинския президент Петро Порошенко, пред изданието.

 

В декларацията се посочва още, че преговорите между ЕС и страните от Източна Европа „не са насочени срещу никого“, въпреки че преди четири години предложението за договор за асоцииране на Украйна предизвика революция и последвалата инвазия на Русия в страната.Срещата през следващата седмица ще се проведе на фона на засилващото се напрежение, особено между Азербайджан и арменските сили в района на Нагорни Карабах. Проектът на декларация се ориентира към виждането на Азербайджан за конфликта.

 

В документа се посочва, че ЕС „остава ангажиран в подкрепата си за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на всички негови партньори". Това на практика обединява Нагорни Карабах и конфликтите в Грузия, Молдова и Украйна.Нагорни Карабах на практика се изобразява като изкуствено окупирана от Армения територия, като отпадат предишните препратки към самоопределянето на арменците.В документа се заключава, че държавите членки на ЕС и лидерите на страните от бившия СССР (Беларус, Молдова, Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан) "се ангажират отново да укрепят демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и основните свободи" в държавите.

 

Азербайджанският лидер Илхам Алиев, който продава петрол и газ на ЕС, не е потвърдил още дали ще присъства на срещата на високо равнище. Александър Лукашенко, автократичният лидер на Беларус, също не е потвърдил дали ще осъществи първото си посещение в Брюксел.Режимът на Алиев е известен с корупцията си и с прочистването на представителите на обществото с хомосексуална ориентация, посочва изданието. Беларус има най-слабо развитите отношения с ЕС от групата.Срещата на върха не се очаква да доведе и до особен напредък на отношенията между ЕС и Армения и Грузия.

investor.bg

 

Четете още: Жертвите на водното бедствие в Гърция вече са 19

Коментари ( 0 )