IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:26 | 18 ноември 2017
Обновен: 09:04 | 9 февруари 2024

Нинова подписва за приватизацията: Не се страхувам!

Соцлидерката сама поискала това, от БСП обаче ще гласуват против

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нинова подписва за приватизацията: Не се страхувам!

Соцлидерката Корнелия Нинова ще подпише предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията, но БСП ще гласува против в пленарната зала.Това реши червеният пленум след бурна дискусия, съобщи "24 часа".Нинова сама поискала да подпише промените на ГЕРБ заедно с останалите вносители от всички парламентарни групи. Пленумът я подкрепи с 58 гласа "за", 29 "против" и 12 въздържали се.

 

"Не се страхувам от бъдещи действия срещу мен. Притежавах акции преди да стана член на БСП, но продадох всичко, когато се захванах с политика, защото намирам двете занимания - бизнес и политика, за несъвместими", обяснила Нинова. И призовала - вън мутрите от политиката.Червеният пленум обаче с 89 гласа "за" категорично се произнесъл, че БСП няма да подкрепи промените на ГЕРБ в пленарна зала. Решено било изпълнителното бюро и парламентарната група да проведат разговори за приватизацията, концесиите и обществените поръчки и да искат изслушване на главния прокурор.

 

След това БСП ще предложи други законодателни промени, които според социалистите ще са по-адекватни - няма да са противоправни и ще свършат работа за въздаване на справедливост и възмездие.Червените ще искат включване в подобни промени на всички аспекти на прехода, както и всеки от депутатите да подава декларация, че не е бил член на групировка.

 

Още в началото на дебатите Янаки Стоилов представил становищата на правния съвет на БСП, с което обяснил, че не трябва да се приемат промените на ГЕРБ, защото противоречат на правото и единствената им цел е да се подведе обществото. Правото не може да е политическа изтривалка, заявил Стоилов и обяснил, че партията ще иска и становище от Конституционния съд за идеята на управляващите.Дори и да се промени Конституцията и да има дела за престъпления при приватизацията, те ще бъдат отхвърлени в Страсбург, смята червеният юрист. Той разкритикува управляващите, че не казват какви ще са икономическите резултати от тези дела, както и че предлагат на обществото единствено разрушаване на съдебната система без идея за възстановяване на икономиката.

 

Атанас Костадинов обаче поискал БСП да подкрепи проекта на ГЕРБ, за да покаже, че иска да се види истината за приватизацията.По време на дискусията Михаил Миков обявил, че не е необходимо да се променя конституцията, за да има преразглеждане на приватизацията. Давност в света няма само за престъпления срещу мира и човечеството, заявил червеният юрист. Той попитал как от правна гледна точка подкупът за приватизация ще е без давност, а подкупът за обществена поръчка - с давност.Освен това реално е невъзможно да се докаже престъпна дейност след години по обективни причини, коментирал бившият шеф на парламента. И обявил предложенията на ГЕРБ за чиста демагогия.Членът на националния съвет Георги Тодоров пък предложил БСП да внесе текст за премахване давността на всички корупционни престъпления.

 

dnes.bg

 

Четете още: 13-годишно дете е загинало край Микре днес

Коментари

Новини Варна