IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:46 | 21 ноември 2017
Обновен: 10:19 | 28 февруари 2024

Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие

Според председателя на Европарламента, държавата ни управлява успешно границите си

По материала работи: Пламен Янков
Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие

Според председателя на Европарламента, държавата ни управлява успешно границите си. Страната ни обаче трябва да увеличи усилията си по отношение на повишаване на конкурентоспособността си и отваряне на пазара. 

 

България трябва да отвори европредседателството си към гражданите. Това послание отправи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в своето обръщение към Народното събрание, цитиран от Дарик. По думите му, страната се справя много добре с подготовката на председателството на Съвета на ЕС, което ще поеме от 1 януари.

 

Таяни припомни, че в момента Евросъюза е изправен пред три големи предизвикателства - успешно излизане от икономическата криза, справяне с миграционния поток и продължаващата заплаха от терористични атаки.

 

Той припомни на родните депутати, че България заема ключово място на картата на Европа, особено заради факта, че има граница с Турция.

 

"България заслужава добра оценка и аплодисменти за контрола на своите граници. Относно членството на страната в "Шенген" Европейският парламент поддържа влизането на България в тази система. Очаквам да бъде получено одобрение и от страна на Европейския съвет", каза Таяни.

 

Той коментира и последния доклад на Европейската комисия за напредъка на България и каза, че според него страната ни се движи по правилен път и трябва да продължи в тази посока.

 

"България е малка държава в сравнение с Франция и Германия, но има потенциал за разрастване на конкурентоспособността и отваряне на пазарите, модернизация на промишлеността, пълно интегриране на единния пазар на услуги и развитие на единен енергиен пазар", каза още Таяни пред българските депутати.

 

Той напомни на Народното събрание, че младите са основния потенциал на страната при справянето с демографската криза и трябва да им се обръща повече внимание на парламентарно и правителствено равнище.

Коментари

Новини Варна