IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:15 | 5 декември 2017
Обновен: 08:00 | 15 април 2024

Румен Радев: България се гордее с успехите на българите в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Президентство

Българската общност във Франция допринася за доверието в двустранните отношения между България и Франция и за стратегическото партньорство, което двете страни са постигнали. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се среща със нашите сънародници в Париж.

 

"Нашата емиграция в Париж даде световни имена в областта на науката и образованието, на изкуството и културата, художници, певци, танцьори, писатели и продължава да дава блестящи инженери и мениджъри", допълни президентът и призова сънародниците ни никога да не забравят, че България се гордее със завоюваните успехи на българите в тази изключително конкурентна среда.

 

Радев приветства и усилията на българската общност за признаване на българския език за матуритетен в образователната система на Франция.

По думите на Радев той е получил потвърждение от Еманюел Макрон, че въпросът ще бъде придвижен към компетентните институции във Франция в най-близко време.

 

Румен Радев благодари на българската общност и за създадените множество културно-просветни, информационни и благотворителни дружества и асоциации. Само в Париж функционират четири български училища, в които се обучават над 500 деца.

 

"Едно от най-важните неща, които правите, e нашите български деца да не забравят българското четмо и писмо. Всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има достъп до българско училище, а българската държава трябва да върши своята работа с още много по-голяма активност", добави президентът.

 

 

Коментари

Новини Варна