Брюксел ни протяга ръка за еврозоната
ЕК готова да ни подкрепи технически, финансово и със съвети
Публикувана: 7 Dec 2017 | 8:10

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от ЕС, които желаят да се присъединят към еврозоната.

 

Той изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети, предаде Dnes.bg.

Йотингер отбеляза, че за тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Той поясни, че посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

 

Еврокомисарят уточни, че официалното предложение по този въпрос ще бъде направено от ЕК догодина. Той коментира темата на пресконференция за представянето на нови предложения за икономическо управление.

 

 

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни, че така ЕК изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

 

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.

 

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че е гледал много филми и любимият му е "Кръстникът".

 

"Пошегувах се, че ще направим на държавите извън еврозоната "предложение, което не могат да откажат". Уточнявам, че не го казах в смисъла, влаган от мафията - това просто е добро предложение, от което държавите могат да се възползват, това е възможност. Никой няма да бъде насилван да се присъединява към еврозоната", заяви Московиси.

 

 

Коментари ( 1 )

  • 1

    admin

    07 Dec 2017 | 22:39

    ЕС дава пари, но ще иска в замяна послушание (ние нямаме проблеми в това отношение - имаме опит с великия Съветски съюз) и сегашните политкомисари в Брюксел ще искат на първо място отваряне на границите за мюсюлманите - т.н сирийски бежанци - от които 85% са мъже 16-25 г. и 90% не са от Сирия. Следователно ДПС потенциално може да стане водеща партия и бедна България да си припомни една стара 500 годишна робска история .... та от съветски васал - мюсюлмански васал - то май България не е била самостоятелна и независима държава с изключение на няколко сравнително кратки исторически периода в древността. Само направете бегло сравнение с Унгария например - и си припомнете че точно те и австрийци спраха Отоманските орди през 15 век. И сега пак спряха мюсюлманските потоци които другарката Angela Merkel oт бившата ГДР (интересно дали тя и др. Путин са се знаели когато и двамата са били в ГДР?!). Сега тази другарка (след като забива нож в гърба на мъжа който я издига), не е доволна да командва само Германия - тя иска да командва Европа. Не намирате ли интересен паралел - 1933 един мустакат ефрейтор имаше същите намерия. И един още по-голям мустакат вожд на народите командваще Съветския съюз. Сега др. Меркел и др. Путин искат да са съответно майката и бащата на народите (майката по ирония на съдбата няма собствени деца, но това не е проблем да поучава майките как да възпитават техните деца). Та ако искате да включите в Общоевропейския банкет помислете дали Меркел и Путин са специално заинтересувани за вашето благоденствие и дали тяхното разбиране за благоденствие не съвпада с това на др Сталин. Този който не знае историята има тенденция да я повтаря.