IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
08:10 | 7 декември 2017
Обновен: 01:14 | 11 април 2024

Брюксел ни протяга ръка за еврозоната

ЕК готова да ни подкрепи технически, финансово и със съвети

По материала работи: Слав Велев
Брюксел ни протяга ръка за еврозоната

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от ЕС, които желаят да се присъединят към еврозоната.

 

Той изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети, предаде Dnes.bg.

Йотингер отбеляза, че за тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Той поясни, че посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

 

Еврокомисарят уточни, че официалното предложение по този въпрос ще бъде направено от ЕК догодина. Той коментира темата на пресконференция за представянето на нови предложения за икономическо управление.

 

 

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни, че така ЕК изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

 

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.

 

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че е гледал много филми и любимият му е "Кръстникът".

 

"Пошегувах се, че ще направим на държавите извън еврозоната "предложение, което не могат да откажат". Уточнявам, че не го казах в смисъла, влаган от мафията - това просто е добро предложение, от което държавите могат да се възползват, това е възможност. Никой няма да бъде насилван да се присъединява към еврозоната", заяви Московиси.

 

 

Коментари

Новини Варна