Европейският парламент не забранява дюнерите
От ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери
Публикувана: 7 Dec 2017 | 10:20

Европейският парламент може да наложи вето на законодателното предложение на Европейската комисия за разрешаване на използването на фосфатни добавки в замразеното месо, включително и на това, използвано за дюнери, поради опасения, свързани със здравето, съобщават от българския офис на европейската институция.Фосфатите, използвани като хранителни добавки, породиха сериозни опасения относно въздействието върху здравето сред  членовете на комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните, които се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.Към момента не е установено у нас да се използва месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за безопасност на храните.

 

Европейският парламент не забранява дюнерите, членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери, коментира заместник-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке. По думите му някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания, и е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от Европейската комисия, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки, обяснява Бруке. Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери, добавя той.

 

При положение, че ЕП подкрепи в пленарна зала възражението на комисията по обществено здраве и безопасност на храните с абсолютно мнозинство, предложението ще бъде блокирано и Европейската комисия ще трябва да преработи законодателното предложение.Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, поради големия брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

 

Евродепутатите припомнят, че научно изследване от 2012 г. е установило потенциална връзка между фосфатните добавки в храни и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) тогава даде оценка, че не е възможно този риск да бъде свързан с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 г. друго научно изследване също установи връзка между хранителните режими с високо съдържание на фосфор и повишената смъртност в населението на САЩ, припомнят от офиса на ЕП.Резолюцията предстои да бъде гласувана от Европарламента по време на пленарната сесия на 11 – 14 декември. Европейският орган за безопасност на храните е обявил, че ще преразгледа безопасността на фосфатните добавки в храните до 31 декември 2018 г.

http://agrozona.bg

Четете още: Ердоган на историческо посещение в Гърция 

Коментари ( 0 )