IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
14:21 | 7 декември 2017
Обновен: 20:05 | 21 март 2024

Нов регламент за контрола върху паричните средства от и за ЕС

По материала работи: Слав Велев
Нов регламент за контрола върху паричните средства от и за ЕС

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с голямо мнозинство нов регламент за контрол върху паричните средства, които са пренасяни към и от Европейския съюз. Докладчик в сянка за групата за Европейската народна партия е българският евродепутат от ЕНП Емил Радев.

 

Регламентът затяга контрола върху паричните средства, особено на задължителните за деклариране средства на стойност над 10 000 евро, пренасяни от физическо лице. Разширява се определението за парични средства, така че да бъдат включени стоки с висока стойност, които могат бързо да бъдат превърнати в кеш, а по предложение на Емил Радев и анонимните предплатени карти.

 

Друго нововъведение е възможността за извършване на контрол върху непридружени парични средства, както и върху парични средства под задължителните за деклариране 10 000 евро, ако има съмнение за престъпно деяние. Не на последно място, компетентните власти ще имат правото временно да задържат недекларирани или грешно декларирани парични средства над  10 000 евро или всякакви парични средства при съмнение за престъпно деяние.

 

Емил Радев коментира след приемането на доклада, че терористите не могат да организират техните намерения без достатъчно финансови ресурси. „За съжаление, чак след трагичния опит в Европа с терористични атаки стана ясно, че в системата за засичане на паричните средства, преминаващи европейските граници, има пробойни. Затова приветствам приемането на новия регламент, тъй като той ще допринесе за по-ефективната борба срещу финансирането на тероризма. В същото време обаче няма да бъде увеличена административната тежест върху европейските граждани, изпращащи пари от и за ЕС“, посочи българският евродепутат.

 

Предстои да започнат преговори с българското председателство на Съвета на ЕС в началото на февруари 2018 г.

Коментари

Новини Варна