IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
18:11 | 8 декември 2017
Обновен: 09:37 | 21 април 2024

Президентът наложи вето над мораториума за нови лекарства

Румен Радев смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г.

По материала работи: Борис Проданов
Президентът наложи вето над мораториума за нови лекарства

Президентът Румен Радев налага вето на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

Румен Радев налага вето на параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. 

"Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", посочва президентът в мотивите си.

Срещу мораториума за нови лекарства и медицински дейности, който парламентът прие окончателно заедно с бюджета за здравеопазване за 2018 г., се надигна вълна от недоволство. Преди гласуването се организираха протести от пациентски организации. 

 

Коментари

Новини Варна