IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
14:06 | 9 декември 2017
Обновен: 16:33 | 17 март 2024

Борисов на лидерската среща в Сърбия: Където се строи, няма войни

Посланието ни към Брюксел е: Балканите са мъдри и сигурни!

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов на лидерската среща в Сърбия: Където се строи, няма войни

Там където се строи, там няма войни. Това каза премиерът Бойко Борисов на работната срещата на премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът Александър Вучич в Белград."Срещата е далеч по-лесна от срещата слидерите на Западните Балкани. Сърбия винаги е била в сърцето на Европа. Ние отново си говорим как да устроим Балканите, така че хората да живеят по-добре. Аз запознах колегите със срещата в София с лидерите на Западните Балкани", добави премиерът на България, цитиран от "Фокус".Той подчерта, че е оптимист и вярва на президента Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване в ЕС.

 

"Балканите много векове наред са генерирали войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси от Балканите. Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари“, подчерта Борисов.Според него не на последно място е дигиталната инфраструктура. "Да подготвим интернет така, че да може да сме в следващия век. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяха в София осъзнават, че са назад с ангажиментите си и трябва бързо да наваксат. Имаме възможност за финансиране за инфраструктурните проекти. Рядък шанс е, че и срещата с Китай 16+1 също е в София. Отправяме към Брюксел, че имат мъдри прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна“, заяви премиерът.

 

Само със сътрудничество, солидарност и уважение на международните спогодби, особено на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия Балкански регион, бихме могли да постигнем просперитет, мирно съжителство, общ растеж и развитие, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция след работната среща с лидерите на България, Сърбия и Румъния.

 

"В една такава рамка на сътрудничество, българското председателство, което смятаме, че ще е балканско, ще даде възможност да промотираме общите ни идеи и ценности“, посочи той. „Дава ни се възможност да можем да продължим Солунския дневен ред от 2014 година догодина в София, на базата на виждането ни за общо бъдеще“, коментира Ципрас.Според него България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа. Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдени темите за завършването на сегменти на тръбопровода ТАБ и интерконекторната връзка между Гърция и България. "Историята ни е поучила, че напрежението и конфликтите не водят до нищо добро. Искаме да поставим основите за по добро бъдеще взаимно уважение и развитие“, заяви Алексис Ципрас.

 

dnes.bg

Четете още: 50 000 елхички за Коледа ще предоставят държавните горски предприятия

 

Коментари

Новини Варна