IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
10:27 | 9 декември 2017
Обновен: 17:32 | 8 февруари 2024

Експерт на ЕС: Нужна е революция в хранителната политика

Трябва обаче да се повишат усилията в посока спиране на хранителните отпадъци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Експерт на ЕС: Нужна е революция в хранителната политика

Европа има нужда да революционизира подхода си относно храните като се фокусира върху устойчивостта и здравето, за да отговори на многобройните предизвикателства на бъдещето, се казва в доклад, цитиран от euractiv.com.От наднорменото тегло и хроничните заболявания до кръговата икономика и климатичните промени, политиката за храните покрива широк спектър от политики.  Въпреки това днешната политика, свързана с храните е непоследователна и компетенциите относно нея са радзелени между ЕС и правителствата на страните членки, както и между различните дирекции в Европейската комисия.

 

Петер Шмидт, член на икономическата и социална комисия, посочва, че на политиката за храните трябва да се гледа като покрив на храм, който трябва да се държи от много носещи колони. По думите му едната от тях е Общата селскостопанска политика, другата – политиката за здравето, следва търговската политика, индустриалната, транспортната, след това се нареждат кръговата икономика и единния пазар. За всеки от тези стълбове отговаря различна администрация на европейско ниво и в бъдеще те трябва да се обединят – не само на европейско, но и на национално, регионално и локално ниво.Експертът по хранителната индустрия посочва, че сега е точното време за действия, за да се приемат цялостни програми за храни по света. Той припомня, че живеем в Десетилетието на ООН за действия за храненето и под шапката на ФАО има много програми, много от които са финансирани от ЕС.Шмидт набляга на екологичния ефект, който има съвременната хранителна система, според него това може да бъде поправено с насърчаване развитието на органичния сектор. По думите му устойчивостта трябва да бъде доведена до всяко звено по цялата хранителна верига.

 

Специалистът посочва, че има много начини, по които органичното земеделие може да се окуражава, казва още, че не може да продължава тази консумация на месо от Западния свят, тъй като за производството само на килограм говеждо са необходими 15 хил. литра вода.На въпрос дали Европа може да се изхранва сама без днешната система на интензивно земеделие, Шмидт настоява, че няма противоречие между целта за повишаване на органичното земеделие и осигуряването на хранителната сигурност на ЕС. Трябва обаче да се повишат усилията в посока спиране на хранителните отпадъци. Според изчисления на ЕС около 30% от храната се губи.

 

В допълнение е необходима интелигентна система за етикетиране на храните, за да бъде намалена сложността на различните национални системи на единния пазар и да се подобри информацията, налична за потребителите. По думите му цветовите системи не са умни, нещо не е наред, когато отбележиш парче сирене или банан с код червено, коментира експертът.Пека Песонен, генерален секретар на Копа-Коджека, също се съгласява, че цветното кодиране не е подходящо за всички храни, тъй като от него следва, че някои земеделски продукти са по-малко полезни от някои преработени такива.

 

 

http://agrozona.bg

Четете още: Само 8000 от продаваните елхички са законни

Коментари

Новини Варна