IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:57 | 10 декември 2017
Обновен: 04:06 | 17 март 2024

Мария Габриел оцени положително меморандумите, които България подписа с Македония и Сърбия

Основен акцент в бъдещата си работа българският еврокомисар поставя върху битката с фалшивите новини

По материала работи: Борис Проданов
Мария Габриел оцени положително меморандумите, които България подписа с Македония и Сърбия

Мария Габриел оцени положително меморандумите, които България подписа с Македония и Сърбия. Зад тези инициативи се крие думичката „свързаност“. Колкото по-свързани сме един с друг толкова повече ще се дава тласък и за развитие на икономиката, и за перспектива на младите. То дава и на нас, като ЕС, видимост в региона. Това каза еврокомисарят Мария Габриел, която отговаря за въпросите на цифровата икономика и общество.

 

„Аз също смятам, че тази част на Европа е неизменна нейна част и е необходимо да направим по-видими нашите действия, да дадем много конкретни перспективи и по този начин да градим дълго устойчиво партньорство, което в крайна сметка носи и на региона, и на всички нас сигурност и стабилност“, посочи тя. „Посланиците на страните от Западните Балкани са проявили интерес и към програмата за безплатен интернет. Проектът стартира през февруари, когато ще бъдат раздадени 1000 ваучера“, обясни еврокомисарят и отчете много голям интерес от българските общини.

 

„По време на българското европредседателство ще имаме 6 месеца интензивни преговори за това до края на 2018 г. да си спазим обещанието да имаме базата на цифровия единен пазар“, заяви Мария Габриел. По думите й предизвикателството пред единния пазар е бизнесът да има достатъчна законова рамка, а гражданите – усещане за сигурност за личните си данни.

 

„Преживяваме уникален европейски момент, в който има много голямо съгласие за това, че цифровият единен пазар е бъдещето и ние всички искаме да направим конкретни стъпки за неговото реализиране“, обясни тя и допълни, че по време на българското председателство ще бъдат финализирани много ключови законодателни инициативи на ЕК. „До този момент ние сме предложили 24, а от тях само по 6 са завършили преговорите между съзаконодателите“, изтъкна Гарбиел.

 

Според нея председателството е ключово и ще даде много ясно послание за това, че можем да ускорим ритъма. „От януари 2018 г. ще имаме преносимост на съдържание. Всеки ще може да пътува свободно със своя абонамент за филм, за спортно предаване или за книга навсякъде в ЕС“, заяви еврокомисарят. „Само преди 2 седмици приключихме и преговорите, свързани с географското блокиране. Само 9% от малките и средните предприятия оперират в друга държава от ЕС и това е свързано именно с това, че в онлайн пространството наблюдаваме дискриминация на принцип националност или дори местожителство. На това ще се сложи край“, обясни Мария Габриел.

 

Основен акцент в бъдещата си работа българският еврокомисар поставя върху битката с фалшивите новини: „Поради множеството измерения на този проблем и това колко бързо могат да се разпространяват и какви мащаби могат да придобият, може да се усети този негативен ефект върху нашия демократичен модел и върху нашите ценности, част от които е и свободата на изразяване. Затова за мен беше толкова важно след интензивна само 4-месечна работа с екипа ми да стартираме обществената консултация, която започна на 13 ноември. Призовавам всички, които се интересуват от темата, да се включат. Имаме 14 седмици“. „За съжаление, фалшивите новини в голямата си част не са незаконни. Тук е разликата в борбата с незаконното съдържание. Искам да имаме много ясен репертоар с добрите практики и, от друга страна, да идентифицираме общи бъдещи действия. Подготвям комуникация през април, в която да дам посоката, в която ще продължим да работим“, каза още еврокомисарят.

novini.bg

Коментари

Новини Варна