Борисов в Лондон: Канят ме, не че съм хубав, а заради Балканите
Премиерът пил английски чай, ще почерпи Тереза Мей с кисело мляко
Публикувана: 11 Dec 2017 | 21:54

Не че съм толкова хубав ме канят, но това, което направихме за Балканите, се оценява високо". Това каза премиерът Бойко Борисов пред български журналисти след срещата си с британския министър-председател Тереза Мей.

 

"Интересуват ни правата на българите във Великобритания, така че по никакъв начин Брекзитът да не им повлияе", заяви той. По думите му Брезкит е лошо нещо и "трябва да го преодолеем, да минем през него".

 

Борисов каза още, че Тереза Мей е обещала да направи всичко възможно учениците в българските училища във Великобритания да могат да държат матурите на български език. "Оптимист съм от това, което обясних, че ще може да стане", коментира Борисов.

 

Очаква се британският премиер Тереза Мей да дойде в България през май догодина, когато в София ще се срещнат балканските лидери и лидерите на ЕС.

 

По казуса с Ерусалим българският премиер заяви, че винаги сме твърдели, че там са две държави. Приятели са ни народите и на Израел, и на Палестина. По-скоро мен ме касае това, което ще се случи на Балканите. В Ерусалим тепърва ще се развиват процеси, световното обществено мнение е доста раздвоено, заяви Бойко Борисов.

 

Той разкри, че в Лондон е пил английски чай. "Пихме, казах на Тереза Мей, дай да видим този английски чай, четох, четох в България, че ще пия английски чай, дай да го видя", каза Борисов.

 

В България той смята да почерпи Мей с кисело мляко.

 

По-късно премиерът проведе срещи в MI 5 и в Хоум офис в Лондон. На тях бе гарантирано, че добрата координация и установените традиции в съвместната работа на специалните служби на България и Великобритания ще продължат и след Брекзит.

 

Българската експертиза се цени и се разчита на нея, посочи държавният секретар на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )