IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
20:05 | 14 декември 2017
Обновен: 21:38 | 9 февруари 2024

Борисов: Границата на ЕС да се пази, както с Източен Берлин преди

"Едни водят войните, а други ще се избием колко пари да дадем"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов: Границата на ЕС да се пази, както с Източен Берлин преди

Снимка: МС

Необходима е много силна бърза външна политика по отношение на мигрантския поток към Европа. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел актуалния спор в Европейския съюз относно мигрантските квоти.Премиерът, който участва в редовното заседание на Европейския съвет, посочи също, че границите на Съюза трябва да бъдат силно охранявани "както навремето между Западен и Източен Берлин", съобщиха от пресслужбата на кабинета.Попитан за мнение по спора за задължителните миграционни квоти на ЕК, той посочи, че според него е необходимо ЕС да се намеси много силно в геостратегическата политика. "Виждате президентите Доналд Тръмп, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Арабската лига - взимат се решения, които след това носят някакви последици. Ние къде сме, какъв е днес спорът - между Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и съответно между всички нас, колко пари и как да приемаме все повече мигранти", добави той пред български журналисти в Брюксел.

 

"Едни водят войните, едни ползват репарациите от петрола, а други ще се избием колко пари да дадем, кой колко мигранти да поеме. Видно е, че на народите, особено в граничните страни на ЕС, това не им харесва, пагубно е за всяка политическа партия, която го подкрепи. Виждате, че Европа се разтресе, държави, в които никога това не се е говорило, основни партии загубиха избори, налага се да се правят коалиции от какъв ли не тип, само и само да се спаси политическото пространство, да има управление", поясни премиерът.Той предложи ЕС да предприеме много силна и бърза външна политика. Това е най-богатото, най-доброто място за живеене, с огромен БВП.По думите му тези, които от бягат от войната, ще бъдат приемани в европейските държави, а тези, които по икономически причини мигрират, следва да бъдат спирани и приемани там, където са искани. По въпроса с регулирането на мигрантския поток към Европа Борисов беше категоричен, че е нужна дипломация, а не война.

 

Той уточни, че предлага засилване на дипломатическия подход, а не изпращането на армии навън. "Говоря за дипломация, с армиите се видя какво става - изпратиха и американците, и турците, и руснаците - изтребиха хората там, разрушиха държавите, милионите мигранти и милиардите евро, които плащаме, са в Европа. Длъжни ли сме за това, че водят войни, България да приеме десетки хиляди мигранти, попита Борисов. След като непрекъснато сме потърпевши, питам защо ни няма на срещите, на които се събират да взимат решения", добави той.

 

По темата за Брекзит Бойко заяви, че все още нищо не е решено. "След като няма срокове, аз съм скептик. Нека изчакаме. Британия в момента се тресе“, каза още премиерът.По темата за удължаването на руските санкции българският премиер е на мнение, че не трябва да вземаме крайна позиция.

 

"В момента газът за Турция минава през България. Когато стане готов "Турски поток", той ще спре и за да не останат празни тръбите, договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерконекторът ни с Турция. Той се строи в момента ", посочи Бойко Борисов."Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток". В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва "Балкан", а аз добавям към него и европейски", каза още Борисов по темата "Турски поток", поясни още българският премиер.

 

dnes.bg

Четете още: Законови промени ще свалят напрежението в ТЕЛК

Коментари

Новини Варна