IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:54 | 14 декември 2017
Обновен: 08:45 | 7 април 2024

Храните ще са централна тема по време на БГ председателството

Мая Манолова изрази съжалението си, че каузата за дарение на храни с изтичащ срок на годност не е достатъчно развита

По материала работи: Слав Велев
Храните ще са централна тема по време на БГ председателството

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е приел реално председателството на Съвета на ЕС от страна на подчиненото му ведомство. С колегите му от другите страни членки ще изведат общи теми по въпроса за следващата Обща селскостопанска политика, за да бъде изпратено общо послание с приоритетите до Европейската комисия. Това стана ясно по време на форума  „ДА! На българската храна“, организиран от вестник „Стандарт“. Аграрният министър изрази съжаление, че на европейско ниво твърде малко се говори за храните в контекста на ОСП, но една от целите на българското председателство е темата да бъде поставена като централна. Той определя като тежък въпросът с искането за сближаване нивата на субсидиите, които получават фермерите в ЕС, но той също ще е приоритетна по време на председателството ни. Предвижда се още дебатите на Съвета на министрите да са публични и да могат да се следят онлайн.

 

В рамките на събитието омбудсманът Мая Манолова изрази съжалението си, че каузата за дарение на храни с изтичащ срок на годност не е достатъчно развита и апелира повече дарители да се включат в нея, за да може нуждаещите се да имат достъп до по-разнообразна храна.

 

Един от форумите в рамките на българското председателство ще е посветен на двойните стандарти при храните, тъй като потребителите не приемат да бъдат третирани като втора ръка хора, отбеляза още омбудсманът. Тя посочи, че самият Жан-Клод Юнкер е определил темата като важна. На събитието министър Порожанов връчи ежегодните награди на вестник „Стандарт“ в категориите „Утвърдена БГ марка“, „Търговска верига, най-добър партньор на българските производители“, „Иновативна търговия“, „Успешен мениджър“ и „Кристално чисти“.

 

http://agrozona.bg

Четете още: Мораториумът върху лекарствата остава

Коментари

Новини Варна