За девет месеца народните представители приеха 72 закона
Членовете на правителството са отговорили на 381 въпроса и 15 питания
Публикувана: 22 Dec 2017 | 16:55

От началото на мандата си 44-то Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това съобщиха от пресслужбата на парламента.

 

От 19 април до 21 декември в Народното събрание са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от които 153 са на депутати.

 

През деветте месеца парламентът е провел 92 пленарни заседания, три от които извънредни. Използваното време за осъществяване на контролната функция на депутатите е 88 часа и 58 минути. В парламента са изчислили, че депутатите са провели разисквания по десет питания на народни представители и четири изслушвания.

 

 

През втората си сесия 44-тото Народно събрание е приело 54 закона и 72 решения. Парламентът е имал 46 редовни и три извънредни пленарни заседания.

 

 

За периода от 1 септември до 21 декември в парламента са внесени 90 законопроекта, като 41 от тях са на народни представители. Постъпили са 52 проекта за решения, от тях 47 са от депутати, както и един проект за обръщение и декларация.

 

Сред приетите от Народното събрание нови закони са Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закон за държавните помощи, Закон за концесиите, Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и др.

 

Гласувани са промени в Гражданския процесуален кодекс, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в Наказателния кодекс, в Кодекса на труда, в Кодекса за социално осигуряване и др.

 

Използваното време за осъществяване на контролната функция на парламента през втората сесия на 44-то Народно събрание е 44 часа и 51 минути. Парламентарен контрол е провеждан в 15 пленарни заседания.

 

Парламентарната статистика показва, че от 1 септември до 21 декември от депутатите са постъпили 434 въпроса и 20 питания. В този период е имало четири разисквания по питания, свързани с проекти за модернизация и обучение в спешната помощ и цялостна стратегия за развитието на спешната медицинска помощ, за политиката за решаване на демографските проблеми на страната, за държавния дълг и за политиката на Министерството на земеделието, храните и горите за създаване на ред в поземлените отношения.

 

Членовете на правителството са отговорили на 381 въпроса и 15 питания.

 

На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков - 65, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев - 40, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов - 38, министърът на околната среда и водите Нено Димов - 33, министърът на финансите Владислав Горанов - 30, министърът на вътрешните работи Валентин Радев - 27, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков - 27, вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов - 22 и министърът на културата Боил Банов - 19.

 

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков - 37, Георги Свиленски - 26, Светла Бъчварова - 24, Димитър Данчев - 20, Николай Цонков - 19, Миглена Александрова - 17, Георги Стоилов - 17, Кристина Сидорова - 15, Стоян Мирчев - 14, Иван Валентинов Иванов - 12, Николай Александров - 14, Иван Димов Иванов, Георги Йорданов, Таско Ерменков - по 10.

 

От ПГ "БСП за България" са внесли най-много въпроси и питания - 343 въпроса и 17 питания.

 

От ПГ "Обединени патриоти" са отправили 50 въпроса, от ПГ на ПП ГЕРБ - 24 въпроса и 2 питания, от ПГ на ДПС - 13 въпроса и от ПГ на ПП "Воля" - седем въпроса и едно питане.

 

Investor.bg

 

 

Коментари ( 0 )