IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
19:04 | 2 януари 2018
Обновен: 04:52 | 18 април 2024

Кабинетът приема конвенция за признаване на третия пол, май

ВМРО скочиха остро против идеята

По материала работи: Борис Проданов
Кабинетът приема конвенция за признаване на третия пол, май

Скандална точка е включена в дневния ред на утрешното заседание на Министерски съвет. Като точка 6 е включен "Проект на решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана на 24 април 2016 г., предаде "Епицентър.бг".

 

Става въпрос за т.нар. Истанбулска конвенция, която е подписана от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в тогавашното ѝ качество на министър на правосъдието, с която фактически се признава третия пол и се вменява в дълг на децата да се съобразяват с това.

 

На идеята за ратификация категорично се противопостави вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който призова за широк обществен дебат по темата.

 

В свое изказване, пак преди Нова година, правосъдният министър Цецка Цачева увери, че ратифицирането на конвенцията няма да доведе до признаване на гей-браковете.

 

В края на ноември заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви, че България е "на прага" да ратифицира документа.

 

На специална среща в МП, Ахладова е уверила директора на Европейския институт за равнопоставеност на половете Вергиния Лангбак, че възможността за прилагането на Истанбулската конвенция в целия Европейски съюз ще е сред приоритетите на българското председателство на общността.

Според ВМРО, които излязоха с нарочна декларация срещу ратификацията на конвенцията, "под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, известна като Истанбулска Конвенция, се налагат учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и се създава възможност за налагане на еднополови „бракове“."

ВМРО – Българско национално движение категорично се противопоставяме на ратифицирането на този документ.

 

Под заглавие за домашното насилие Конвенцията налага учебни програми за изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм. Тя съдържа редица скандални текстове, атакуващи такива основополагащи категории за българите, като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др. училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно.

 

От ВМРО изтъкват, че Словакия е спряла всяко движение за ратификация след остра полемика. След опит да бъде тихомълком гласувана разгорещени дебати се разгарят и в Хърватия, която също отхвърля Истанбулската конвенция. Същото се случва и в Латвия.

 

Унгария категорично и окончателно е отказала ратификация. Така че не сме само ние единствени - цяла Източна Европа е „взривена“ от Истанбулската конвенция, подчертават от ВМРО.

 

Под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, известната като Истанбулска Конвенция се налагат учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и се създава възможност за налагане на еднополови „бракове“.

 

Под заглавие за домашното насилие Конвенцията налага учебни програми за изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм. Тя съдържа редица скандални текстове, атакуващи такива основополагащи категории за българите, като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др.

 

Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм, травестизъм и др. подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите.

 

Член 3 например въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека:

 

„Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“.

 

На практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове - ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол, автоматично според Истанбулската конвенция се създава еднополово „семейство“.

 

А както е известно, Българската конституция признава пол мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие.

 

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с „особености на пола“. С други думи, всеки транссексуален от трета държава може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради „особености на пола“.

 

Междувременно в писмо до заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов над 30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството се обърнаха с молба за недопускане на ратификация на Истанбулската конвенция.

 

Поради цялата сложност на ситуацията вицепремиерът, който е и лидер на ВМРО – Българско национално движение, Красимир Каракачанов даде отрицателно становище на скандалните текстове в съгласувателната междуведомствена процедура, като пусна и писмо до Началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на тази Конвенция. В писмото се настоява тя да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество.

 

факти.бг

Коментари

Новини Варна