IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:29 | 3 януари 2018
Обновен: 22:11 | 10 април 2024

Гей бракове у нас? Не, властта не даде засега благословия

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол

По материала работи: Слав Велев
Снимка:

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

 

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

 

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.

По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

 

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

 

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

 

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

 

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде

малтретирана по всякакъв начин.

 

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

 

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна