Мария Габриел: Фалшивите новини атакуват демокрацията
Подходът трябва да е европейски, казва еврокомисарят
Публикувана: 3 Jan 2018 | 11:33

Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" – журналистиката, която е стожер на демокрацията. Това казва в специално интервю за белгийския всекидневник "L'Echo" българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България.

 

"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски", допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018 г. обща стратегия спрямо този феномен.

 

Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват като например "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. "fact checkers" за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", отбелязва комисар Габриел.

 

В интервюто тя съобщава, че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е посветена на незаконното съдържание онлайн.

 

"Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог", обяснява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество. "От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая – искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали, коментира още пред "L'Echo" комисар Мария Габриел.

 

 

Коментари ( 0 )