IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:40 | 15 януари 2018
Обновен: 01:26 | 20 април 2024

Европейската комисия започва борба срещу фалшивите новини

Мария Габриел: Създадена е експертна група за справяне с онлайн дезинформацията

По материала работи: Борис Проданов
Европейската комисия започва борба срещу фалшивите новини

Експертната група на високо равнище относно фалшивите новини вече е конституирана. Радвам се да представя председателя на групата проф. Madeleine de Cock Buning, която заедно с останалите членове (общо 40 участника) заявиха ангажимента си да работим упорито за справяне с фалшивите новини и онлайн дезинформацията.

 

Това написа в профила си във Фейсбук еврокомисарят Мария Габриел.

 

Групата има важната задача да определи обхвата и измерението на проблема, да направи преглед на най-добрите практики и да дефинира конкретни препоръки за засилване на борбата с това явление, които ще бъдат представени в доклад през пролетта. По мое предложение създадохме 6 подгрупи, за да бъдем максимално оперативни и ефективни в работата си.

 

В Европейската комисия получихме 349 заявления за участие в групата. Изборът на кандидатите направи възможно широкото поле на експертиза при съблюдаване на равномерното представителство на географски признак, равновесието между половете, баланса между медийни платформи и медийни организации, организации на гражданското общество, журналисти и представители на академичните среди. Процедурата следваше обичайните правила за избор на експертни групи на Европейската комисия. Пред нас стоят множество предизвикателства, но вярвам, че в диалог и сътрудничество ще успеем да постигнем поставените цели, пише още в поста.

 

Още по темата: Мария Габриел: Фалшивите новини атакуват демокрацията

Коментари

Новини Варна