IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
18:49 | 17 януари 2018
Обновен: 01:24 | 9 април 2024

Б. Петков: Еднократното изплащане на парите за втора пенсия трябва да бъде ограничено

Има риск осигурените да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности и да изчерпат ресурса наведнъж, каза министърът

По материала работи: Слав Велев
Б. Петков: Еднократното изплащане на парите за втора пенсия трябва да бъде ограничено

 

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им изплащане трябва да бъде ограничено. Това мнение изрази министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

 

Министърът коментира резултатите от дейността на работната група, която в широко представителство изработи проект на концепция за изплащане на втора пенсия и регламентиране на втория пенсионен стълб.

 

Министърът аргументира позицията си, като посочи, че винаги съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

 

„Ако тази опция не бъде внимателно регулирана, съществува риск хората да изтеглят парите от натрупванията си във втория стълб, да ги похарчат за други цели и пенсионният им доход от държавното обществено осигуряване да не покрива техните нужди“, посочи Петков.

 

 

Той напомни, че социалното законодателство вече от няколко години дава право на лицата, които се осигуряват в универсални и професионални пенсионни фондове, да направят промяна в избора си на осигуряване, като преминат в държавното обществено осигуряване. Това е обвързано с конкретен срок – до пет години преди навършване на пенсионната възраст на лицата.

 

„Именно затова е важно да има детайлно разписано законодателство, за да могат хората да правят информиран избор“, каза социалният министър.

 

Бисер Петков напомни, че с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) миналата година беше решен въпросът за това кога се придобива право на пенсия от универсален пенсионен фонд – вече се придобива при навършване на пенсионна възраст. Това е пенсия за старост и тя трябва да бъде обвързана само с фактора възраст, а не с осигурителен стаж и това бе подкрепено от работната група, каза той.

 

По думите му ще има хипотеза лицата да получават по-рано пенсията си от универсален пенсионен фонд от пенсията си от държавното обществено осигуряване, ако към момента на навършване на възраст не отговарят на условието за стаж. Тази промяна също е принципно подкрепена в работната група.

 

Бисер Петков заяви, че работната група е изпълнила задачата, предлагайки проект на концепция.

 

В момента проектът на концепцията е изпратен на институциите за становище и те вече пристигат в Министерството на труда и социалната политика, посочи министърът.

 

Той обясни, че на практика проектът продължава това, което и през 2016 година бе разработено като законодателни текстове и предвижда по-голямо разнообразие от пенсионни продукти. Дебатът сега се съсредоточава върху това дали трябва законодателят да определя към какъв пенсионен продукт да се насочва пенсионерът, или да се остави по-голяма свобода на избора на лицата какво за тях е най-желано.

 

Предстои детайлно разписване на механизма по изплащане на втората пенсия, заяви Петков и допълни, че КФН трябва да предостави механизма за изплащане на пенсионните продукти, гаранциите, които са предвидени.

 

Концептуалният модел е само първата стъпка, предстои разработване на законовите текстове.

 

Целта е до края на тази година да бъде приет законът, след което да се разработи подзаконовата нормативна база и към 2020 година законът да може да се прилага.

 

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Това е общата позиция на бизнеса и синдикатите, заявена в концепцията.

 

 

Investor.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна