IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
16:24 | 7 февруари 2018
Обновен: 04:42 | 11 април 2024

Приеха Закон за европейската заповед за разследване

Решението на Народното събрание е окончателно

По материала работи: Слав Велев
Приеха Закон за европейската заповед за разследване

Парламентът прие на второ четене нов Закон за европейската заповед за разследване. Той бе приет под натиск на Европейската комисия след заплаха за санкции заради неизпълнение на европейска директива.

 

С въвеждането на европейската заповед за арест в отношенията между държавите-членки на Европейския съюз се установява цялостна система за събиране на доказателства при дела с трансграничен елемент въз основа на принципа на взаимното признаване. Законът има за цел да улесни борбата с корупцията, трафика на наркотици и организираната престъпност.

 

Европейска заповед за разследване е акт, издаден от компетентен орган на издаващата държава-членка на Европейския съюз, с който се отправя искане до компетентен орган на изпълняващата държава-членка за събиране на доказателства, включително доказателства, с които изпълняващата държава вече разполага, или за извършване на действие по разследването и други процесуални действия.

 

fakti.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна