IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
10:40 | 8 февруари 2018
Обновен: 13:16 | 3 май 2024

Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция

Западни медии за коалиционното споразумение в Германия

По материала работи: Слав Велев
Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция

Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици. Номинирането на социалдемократ начело на финансовото министерство се приема зле в Християндемократическия съюз на канцлера и може да не е достатъчно, за да убеди социалдемократите да одобрят "договора" за управление, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.

 

Ангела Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. "Фигаро". Договарянето на споразумението беше тежко и болезнено. Меркел, избрана преди повече от четири месеца с едва 32,9 процента от гласовете, трябваше да плати скъпо.

 

В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство. ГСДП получиха също министерствата на външните работи, на труда, на правосъдието, семейството и околната среда, а Християнсоциалният съюз - баварския партньор в консервативния блок на Меркел - се сдоби с министерството на вътрешните работи и си запазва транспортното ведомство. Останали само с министерствата на отбраната, на икономиката, здравеопазването и образованието, християндемократите ще имат ограничено влияние, подчертава "Фигаро".

 

Меркел - коалиция, постигната с форцепс, гласи заглавие в регионалния френски в. "Алзас", а в. "Юманите" констатира, че Меркел и Шулц завинаги са обречени на голяма коалиция.

 

След повече от четири месеца на сложни преговори, при които съдбата на Ангела Меркел и на Германия беше несигурна, вчера канцлерът обяви споразумение за ново правителство, пише В. "Ню Йорк таймс".

 

Само че Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща. Новата сделка със старите коалиционни партньори е точно това правителство, против което германците гласуваха през септември 2017 г. Тя превръща крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлера, чието влияние драстично намалява и която беше принудена да отстъпи ключови министерства, отбелязва вестникът. Онова, което тревожи много германци обаче, не е непременно лоша новина за Европа, която зависи от години от стабилността в Берлин и чакаше в несигурност Меркел да сключи сделка, допълва "Ню Йорк таймс".

 

Меркел получи своето правителство, но най-важното е какво ще се случва оттук нататък, предупреждава в. "Вашингтон пост". Двете големи партии в Германия най-сетне се договориха за ново правителство, оглавено от канцлера Ангела Меркел, което е едновременно и добра новина, и основание за тревога. Вестта донесе облекчение на мнозина германци, уморени от месеците на политическа несигурност. Тя бе приветствана и от Европейския съюз, който се надява на по-солидна подкрепа от Берлин, но новината крие причини за безпокойство за бъдещето на западната либерална демокрация. Фактът, че германските левоцентристи и десноцентристи бяха принудени да подновят коалиция, отслабила и двете политически формации, подчертава нарастващото влияние на крайните сили в политическия спектър и поражда тревога както в Германия, така и в други западни страни, че центърът в крайна сметка може и да не издържи, посочва всекидневникът.

 

Консервативният блок на Меркел най-сетне сключи коалиционно споразумение с левоцентристите от социалдемократическа партия за съставяне на правителство, но това е брак по сметка, а не по любов и със сигурност в него няма страст, отбелязва Би Би Си. Той е най-малкото зло, просто защото никоя от страните не харесва алтернативата: правителството на малцинството се смята за нестабилно, а нови избори биха довели до месеци на несигурност и може да ликвидират плановете на френския президент Еманюел Макрон да реформира еврозоната, допълва британската медия.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

Коментари

Новини Варна