IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:17 | 9 февруари 2018
Обновен: 08:36 | 7 април 2024

Парламентът прие окончателно законовите промени, свързани с КТБ

ДПС и ГЕРБ обвиниха БСП, че боравят с аргументите на Цветан Василев

По материала работи: Слав Велев
Парламентът прие окончателно законовите промени, свързани с КТБ

 

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС и внесени от Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев. Текстовете са свързани с казуса „Корпоративна търговска банка“ и т.нар. „вторично разграбване” на нейните активи.

 

Както Investor.bg писа, промените предвиждат всяко прехвърляне на дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след поставянето ѝ под специален надзор, да бъде обявено за недействително. Ако кредитите са били платени в пари, а не чрез обезпечения, ще се считат за действителни.

 

 

Синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете в банките могат в петгодишен срок от откриване на производството по несъстоятелност на банката да предявят искове пред съда за обявяване на тези прехвърляния за недействителни.

 

В мотивите на законопроекта е записано, че той цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелност на банка, обявена във фалит, както и да се противодейства на схеми за вторично заграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход.

 

Промените включват забрана на квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

 

Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването на нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

 

Законът ще се прилага и за откритите в момента производства по несъстоятелност.

 

Точно тези законови промени предизвикаха раздор в опозицията, като БСП се обяви против текстовете, които въвеждат правила със задна дата, и според социалистите това е белег на извънредно законодателство.

 

По време на дебатите от „БСП за България“ обявиха, че не подкрепят законопроекта, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата“, посочи народният представител Тодор Байчев.

 

Според него БСП няма основания да подкрепи направените промени.

 

ДПС, а и управляващите от ГЕРБ ги контрираха с твърдението, че левицата използва аргументите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

 

В реплика Хамид Хамид от ДПС заяви, че предложените промени са изцяло в обществен интерес и призова наподните представители  внимателно да се запознаят с него.

 

„Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, които са на един крадец, който се крие в Белград“, посочи депутатът.

 

Данаил Кирилов от ГЕРБ е категоричен, че не вижда “някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай”.

 

„Това е първата и радостното е – единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон", смята депутатът от управляващата партия.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна