IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
19:10 | 14 февруари 2018
Обновен: 13:53 | 28 март 2024

Премиерът: Даваме хубави резултати. Има грешки - хора сме!

Бойко Борисов нареди министрите лично да работят за е-управлението

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Даваме хубави резултати. Има грешки - хора сме!

Премиерът Бойко Борисов нареди лично министрите да отговарят за въвеждането на електронното управление.

"Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си. Това е най-сериозната тема за борба с корупцията, то максимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой друг, който да трябва да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено", заявява Борисов пред министрите на днешното заседание, според стенограмата.

"И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: "Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.“. Щом сме го приели, трябва да го докараме до край", коментира премиерът.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълва, че за успешното приключване на процесите ще са необходими много неща, но и "политически натиск, в най-добрия смисъл на думата".

"Няма опция административната реформа да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока. Суровата действителност е, че към момента само за ограничен кръг ведомства може да се каже, че са създали необходимата организация за въвеждане на електронно управление – Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията. Това е. Всичко останало не отговаря на необходимите изисквания, включително имаме четири или пет звена, които нямат титуляри на ІТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката. И то от половин година нямате титуляр", казва той.

"Ананиев, вземете мерки. При вас за колко електронни дейности – и за електронни рецепти, и за други, сме говорили!", нарежда премиерът на здравния министър Кирил Ананиев.

Дончев уточнява, че персонално с правосъдния министър Цецка Цачева последните дни се опитват да задвижат нещата и по отношение на електронното правосъдие, което е специфична част от целия процес.

Финансовият министър Владислав Горанов предлага да има звено за споделени услуги в "Информационно обслужване", което по заявка да обикаля администрациите и да работи. Колежката му Екатерина Захариева подкрепя идеята, защото по думите й няма специалисти, които да дойдат за тези пари да работят.

Премиерът Бойко Борисов пък отново напомня, че това е едно от най-важните неща, които правителството може да предложи на обществото.

"Ето тези гривни – колко време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине обществената поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги правят, говорете с тях.

Примерно, регионалното и АПИ съм ги дал на Горанов да ги следи непрекъснато, за да може ТОЛ системата и с ден по-рано да стане. Ден по-рано е милион и половина събрани приходи! Както се казва, и една събота и неделя не трябва, Нанков, да се губи. Защото, ето до преди една-две години, ми викаха: "Не се яде асфалт", а сега Видин иска магистрала, и с право искат хората, и ние ще им направим, но трябва да завършим "Хемус", да дозавършим "Струма", паралелно с пътя Ботевград – Мездра ще я направим. Тръгнат ли тези основните…

И там като се виждаш с тях им дай тази схема с трансевропейските коридори, която дадох и на Рюте, и на Меркел, и която поискаха от Европейския съвет, лично Туск, за да си я запишат и те в програмата. Единият от тези коридори излиза на Видин, нали така? Там са Солун – Видин, Солун – Белград, София – Белград, София – Истанбул", казва Борисов.

"Просто им кажи на хората, че е не просто приоритет, а много важен приоритет. Тези, които ги лъжат, че ще я направят, да са я направили преди четиридесет години, преди тридесет години, преди двадесет години, преди десет години. При нас ще стане, сигурно е, че ще стане. Те не вярваха, че и до Бургас ще има магистрала – и до Истанбул има, и до Солун, до две години, две години и половина ще я има и магистралата Белград – София. Другата неделя и понеделник в Лондон и Европейската банка за възстановяване и развитие се включва. Сиреч, трите най-големи банки в света – Световна банка, Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, три банки искат да вложат пари в тези три коридора и единият от тях е точно този. Така че, кажи на хората, че могат да ни вярват за това. Стои на бюрото на всички, които финансират, за да се случи такова нещо", уверява той.

Премиерът казва още, че другите дават само обещания, а това правителство дава реални резултати и в голямата си част са хубави. "От време на време сигурно и ние правим някоя грешка, но това показва, че сме хора", обобщава той.
 

dnes.bg

Прочети още: Премиерът Борисов към министрите: Въвеждането на електронно управление е приоритет в работата ви

Коментари

Новини Варна