IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:10 | 16 февруари 2018
Обновен: 04:21 | 20 април 2024

Заради писмо зад гърба: Ананиев иска оставката на шефа на Касата

Директорът на НЗОК обещал да я даде, но после се заел с обиколки из парламента

По материала работи: Слав Велев
Заради писмо зад гърба: Ананиев иска оставката на шефа на Касата

Скандал между здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК Камен Плочев възникна заради едно писмо до председателя на НС с искане за актуализиране на бюджета и отпускане на още 140 милиона на Касата.

 

Мотивът на Плочев – дълг от над 270 милиона лева към здравни фондове в чужбина за лечение на българи зад граница.

 

Заради това му своеволие обаче Ананиев е поискал в сряда оставката на Плочев, който пък бил обещал да я подаде в четвъртък, но вместо това започнал да обикаля парламента, за да се среща с групите на политическите сили.

 

Здравният министър не скри огорчението си от поведението на шефа на НЗОК и го определи като изключително некоректно.

 

"Първо не е информирал нито Надзорния съвет на НЗОК, нито министъра, а направо НС, а когато го питах има ли токова писмо, той каза, че няма, когато извадих писмото, той каза, че това не е неговият подпис, а някой го бил фалшифицирал, тогава му казах, че ще направим постъпки пред съответните служби, за да видим кой е фалшифицирал неговия подпис, а той пък каза, че сигурно са му дали нещо да подпише и той не е гледал какво подписва", разказа историята Ананиев.

 

Той призна за огромния борч на НЗОК, но беше категоричен, че не може да се иска актуализация на бюджета през главата на надзора и на министъра. Освен това всички фондове имали задължения, не само НЗОК.

 

"Основните каси, на които дължим пари са тези в Германия, Франция и Австрия. С всичките сме подписали споразумение за разсрочване, както и те правят, и ние си ги изплащаме, нямаме задължения, които да сме договорили и да не сме ги платили, въобще няма нужда от актуализация на бюджета на НОЗК, което пък по процедура налага и такава на държавния бюджет", коментира Ананиев и допълни, че няма отказ за лечение на български пациенти в чужбина.

 

Здравният министър отрече да е заплашвал, притискал или обиждал Плочев.

 

"Той каза: "Виновен съм, ще си поема е отговорността и в четвъртък ще си подам оставката", но вместо това той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да обяснява, че някой го е насилвал, обиждал, че насила иска да освободи поста, много е некоректно това и как ще кажеш, че пращаш писмо до председателя на НС и да не знаеш, че си го подписал?!", възмути се Ананиев.

 

Според него, след като се е срещал с депутати, Плочев е целял да провокира дебат, какъвто щял да се състои следващата седмица, защото в крайна сметка депутатите избират шефа на НЗОК.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна