IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
19:53 | 18 февруари 2018
Обновен: 14:36 | 1 март 2024

Лавров към ЕС: Внимавайте със Сърбия

Сърбия може да се разбира и с ЕС, и с Русия

По материала работи: Слав Велев
Лавров към ЕС: Внимавайте със Сърбия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че с поставянето на Сърбия пред избора „или с Русия, или със Запада" Европейският съюз прави същата грешка, която е довела до украинската криза, разединявайки обществото в Украйна, предаде агенция „Танюг“.

 

В интервю за телевизия „Евронюз“ Лавров каза, че Сърбия има изключително добри отношения с ЕС и НАТО, а същевременно има и споразумение за свободна търговия с Русия, започнала е преговори за влизане в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз и поддържа контакти с Организацията на Договора за колективна сигурност.

 

„Смятам, че това е абсолютно нормален път за развитие на външните връзки на Сърбия", каза Лавров, като изрази надежда, че Западът е видял грешките, които е направил с Украйна, особено като се вземе предвид, че в тази страна в момента не управлява президентът, а „радикално военно течение".

 

Същевременно Лавров посочи, че ЕС води преговори със Сърбия по всички финансови, икономически и други въпроси, но също така й дава сигнали, че няма да я приеме за членка, докато не признае Косово и не приеме външната политика на ЕС, което предполага въвеждане на антируски санкции.

 

„В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. На Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия", каза руският министър.

 

fakti.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна