Криза в Германия = криза в ЕС
Коментар на политолога доц. Мария Пиргова
Публикувана: 21 Feb 2018 | 10:31

Кризата в Германия е криза на всички нива - безвремие настъпи и в ЕС. Това коментира политологът доц. Мария Пиргова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев. „Виждаме как президентът на Франция не може без другия силен партньор. Той очаква Меркел, за да може според мен да стеснят еврозоната, да направят по-динамични решенията в ЕС. Защото ако те продължат да се вземат с консенсус, ЕС е пред разпадане“. Тя посочи, че не се виждат никакви предложения за нови политики в Германия.

 

„Меркел ще остави бизнеса да си действа. Немският бизнес ще се оправи, но докато националистите не натиснат и не започнат да управляват по техния си начин. Това, което се случи в Австрия, не е много добро, а може да се случи и в Германия“.Според нея това, че бизнесът в цяла Европа и у нас не се интересува от политика или се интересува единствено от лобизъм, е много вредно. „Политиците не могат да се справят сами, бизнесмените също. Трябва да имаме усещане за общество и за някаква обща визия - какво ще правим с решенията за ЕС, с данъците и т.н“.

 

Политологът смята, че в момента светът като цяло е в преходен период. „Той трябва да реши какво ще прави – дали ще задълбочи неолиберализма и въобще натиска върху ниските слоеве и ще се отвори още повече ножицата между ниски и високи доходи, или ще тръгне към някакво успокояване на обществата и към малко по-сериозно преразпределение“.

bloombergtv.bg

Четете още: Затвор за испански рапър, възхвалявал тероризма

Коментари ( 0 )