IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
12:13 | 21 февруари 2018
Обновен: 20:41 | 15 април 2024

Президентът блокира закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност

Част от текстовете на норматива не са в съответствие с принципа за правовата държава, категоричен е Румен Радев

По материала работи: Слав Велев
Президентът блокира закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане част от текстовете на Закона за банковата несъстоятелност, който депутатите приеха окончателно на 9 февруари 2018 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Промяната в текстовете бе по инициатива на ДПС и беше подкрепена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.Става дума за параграфи 5, 6 и 7 от Преходните и заключителните разпоредби на норматива, които регламентират забрана на квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

 

Законът предвижда също обявяване за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването на нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор. Според съобщението от „Дондуков“ 2 президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства.

 

Румен Радев не е съгласен с текстовете, които „преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения“. В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. „Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона“, твърди Румен Радев, цитиран в прессъобщението.

 

Той е категоричен, че само по този начин защитата на обществения интерес ще придобие конкретни измерения.„Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава“, казва още президентът.По време на дебатите в парламента от БСП също се обявиха против промените в закона. Според социалистите въвеждането на правила със задна дата е белег на извънредно законодателство.

investor.bg

 

Четете още: Наглост: Жена открадна кутия с дарения за болно дете от аптека

Коментари

Новини Варна