Емил Радев: Печалбата не трябва да е мръсна дума, когато говорим за социални предприятия
Публикувана: 23 Feb 2018 | 14:06

Социалните предприятия не трябва да носят „вина“, ако правят много пари. Ние обаче трябва да гарантираме, че по-голямата част от тези приходи ще бъдат реинвестирани в дейността на предприятието, така че то да може да постигне своята основна цел и да въздейства трайно и благоприятно на общественото и икономическо развитие. Това заяви евродепутатът от ЕНП Емил Радев по време на обсъждане на измененията към Доклада за статута на социалните предприятия в комисията по правни въпроси на ЕП, по който той е докладчик в сянка за групата на ЕНП.

 

Социалните предприятия представляват един изцяло нов бизнес модел, допринасящ съществено за създаването на повече заетост в Европа, като през последните години те набират все повече популярност, въпреки пречките пред тяхното съществуване. Според Радев предизвикателствата, пред които този тип предприятия са изправени, не са никак малко, но същевременно ползите от тях са осезаеми.

 

В правната комисия на парламента се наложи идеята за система за сертифициране, при която социалните предприятия да кандидатстват за сертификат за признаване на статута на социалното предприятие - т. нар. „европейски социален знак“. 

 

Получаването на този сертификат ще бъде основано на изпълнението на набор от минимални критерии, на базата на които всяка отделна компания ще бъде припозната като социално предприятие. 


Идеята е „европейският социален знак“ да бъде признат във всички държави-членки, сподели българският евродепутат. Заедно с въпросите за необходимите критерии обаче, на дневен ред стои и въпросът за наличието на механизми за защита и санкции за неправомерно използване на този знак. “Ако искаме тази система да работи, то трябва да се гарантира, че всички посочени в знака разпоредби се спазват стриктно, а самият знак - че е признат във всички държави-членки и не води до поставянето на едни предприятия в по-благоприятно положение от други“, коментира Емил Радев.

 

Предстои докладът да бъде гласуван през май в правната комисия, а по-късно и в пленарна зала.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )