IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
12:31 | 23 февруари 2018
Обновен: 14:51 | 20 април 2024

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България

По материала работи: Пламен Янков
Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България

Европейският съюз не може да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България. Това коментираха българските евродепутати Емил Радев (ЕНП) и Ангел Джамбазки (ЕКР) по повод приетото от Комисията по правни въпроси предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните партньорства в обхвата на регламента относно признаването и изпълнението на решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца. Предложението, прието с 13 на 9 гласа, беше внесено от Групата на социалистите и демократите в Комисията по правни въпроси.

 

Българските евродепутати се обявиха против опитите за включване на регистрираните партньорства в европейския регламент, който би могъл да доведе до признаване от всички държави от Европейския съюз на подобен вид съжителство.
„Недопустимо е европейското законодателство да въздейства на националните разпоредби в областта на материалното семейно право. Европейският съюз няма такива компетенции и за съжаление този въпрос се повдига отново и то по недопустим начин“, обяви Емил Радев. Според него единствено и само българският парламент може да приеме такова законодателство.


„Българската семейна традиция предполага, а българското законодателство установява на конституционно ниво бракът като доброволен съюз между мъж и жена. Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми и е в противовес с  традициите на българското общество“ , коментира Ангел Джамбазки.


Регламентът "Брюксел IIa" е крайъгълният камък на съдебното сътрудничество по семейни въпроси в Европейския съюз. Въпреки че регламентът съдържа правила за признаване на съдебните решения и определяне на компетентността на съдилищата в областта на развод, разделяне и отмяна на брака, както и за спорове относно родителската отговорност и отвличане на деца в трансгранични случаи, той не споменава нищо за регистрираните партньорства. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна