Баварските съюзници на Меркел предупредиха да спазва договорките за мигрантите
Ако ГСДП откаже да подкрепи новото законодателство за връщане на бежанци, това ще бъде краят на правителството
Публикувана: 24 Feb 2018 | 9:04

Висшето ръководство на сестринската партия от Бавария на консерваторите на канцлера Ангела Меркел предупреди Германската социалдемократическа партия (ГСДП), че неизпълнение на договореностите за мигрантите може да означава край на евентуалното ново коалиционно правителство на Германия, предаде Ройтерс.

 

До 2 март членската маса на ГСДП, която има последната дума по сключеното споразумение за управляваща коалиция, трябва да гласува по пощата дали одобрява влизането в коалицията, а резултатите ще бъдат обявени на 4 март.Пред вестник Augsburger Allgemeine баварският премиер и лидер на баварската партия Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер заяви, че се планира ново законодателство, което да улесни връщането в Тунис, Мароко и Алжир на кандидати с отказано убежище и което да предвижда в пограничните райони да се обособят центрове за обработване на молбите за убежище на мигрантите.

 

Ако при положение че се е съгласила да участва в управляваща коалиция, ГСДП откаже да подкрепи тези закони, "това ще бъде краят на правителството", каза Зеехофер пред вестника. По думите му ще бъде неприемливо социалдемократите да не спазят договореностите си с консерваторите.Зеехофер, който се очаква да стане министър на вътрешните работи на Германия, заяви, че законодателните предложения ще бъдат внесени в бърз порядък - преди регионалните избори в Бавария на 14 октомври.

 

 

Баварската консервативна партия ХСС, която на националните избори през септември загуби 10 процента, се зарече, че ще си върне отстъпените на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" гласове. Това трябва да стане чрез твърдолинейна позиция по въпроса за миграцията и чрез наблягане на традиционни консервативни ценности.

 

По време на коалиционните преговори политиците от ГСДП неохотно се съгласиха за в бъдеще миграцията да се ограничи до 180-200 хил. души след притока на над 1 милион мигранти през 2015 и 2016 г. Остава неясно дали членската маса на социалдемократите ще одобри ново коалиране с консерваторите.Ако не го направи, е напълно възможно Германия да се окаже с правителство на малцинството на Меркел, вместо да се отива на нови избори във време, когато противопоставящата се на имиграцията АзГ подобри позициите си след изборите през септември.АзГ стана първата крайнодясна партия от половин век, която влезе в парламента, носена от вълната на ширещото се недоволство от решението на Меркел през 2015 г. да отвори вратите за голям брой мигранти, преобладаващо мюсюлмани.

 

В интервюто за вестник Augsburger Allgemeine Зеехофер също така разкритикува Меркел заради намерението й да обяви министерските постове за нейната партия Християндемократически съюз преди конгреса на ХДС на 26 март."Постове би трябвало да се разпределят само когато има правителство", каза той. Той не пожела да каже кои политици от неговата партия най-вероятно ще получат министерски постове.

 

В интервю за вестниците от медийната група "Функе" баварският финансов министър Маркус Зьодер, който ще замени Зеехофер като премиер, заяви, че ГСДП ще перетърпи "исторически крах", ако членовете й гласуват против коалицията и бъдат свикани нови избори.По думите му някои от политиците в тази партия не забелязват възгледите на германците от работническата класа, традиционното ядро от гласоподаватели на ГСДП, особено по въпроса за миграцията.

 

"Много работници са на мнение, че трябва да ограничим миграцията и че не можем да харчим милиарди за бежанците и да забравяме нашето собствено население", каза той.Според ново социологическо проучване за телевизия Цет Де Еф консерваторите имат подкрепа от 33% - тоест прибавят 2 на сто, а ГСДП губи 2% до 17 на сто. Две трети от привържениците на консерваторите и социалдемократите подкрепят ново издание на коалицията, която управлява Германия от 2013 г. Седемдесет и осем процента от привържениците на ГСДП очакват в гласуването по пощата членската маса да подкрепи коалицията, показва изследването.

 

/БТА/

Четете още:Жена пробва да нахлуе с кола в Белия дом

 

Коментари ( 0 )