IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
15:35 | 1 март 2018
Обновен: 08:29 | 7 април 2024

CEZ Group активно търсела начин да напусне България от 2010 г.

Подценихме ролята на политическата интрига, заяви директорът на компанията купувач "Инерком" Гинка Върбакова

По материала работи: Слав Велев
Гинка Върбакова: Случващото се е "безпрецедентна кампания", а сделката - политизирана. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още от 2010 г. CEZ Group е търсила възможност да напусне българския пазар. Това стана ясно по време на изслушване по казуса в енергийната комисия към Народното събрание. От данните на Държавната агенция "Разузнаване" в периода 2010 година - 2012 година са водени преговори с руски холдинг и американска компания. Те обаче са се отказали по финансови причини.

 

Тогава цената е била 240 млн. евро, но чехите са били готови да отстъпят до 200 млн. евро. Информацията на агенцията е, че ако сделка не е била сключена до края на 2017 година, купувач на активите да бъде Energo Pro.

 

От ДАНС разкриха своята информация за CEZ Group и опитите да продават активи след 2014 годин.От думите на на председателя на агенцията Димитър Георгиев стана ясно, че тогава са обсъждани продажби на активите на руска компания, българо-австрийско дружество и турски инвеститор, както и продажбата на пакета акции през БФБ-София.

 

През 2017 година желаещи активите са вече други - Николай Вълканов, Христо Ковачки чрез "ТЕЦ "Бобовдол", чешката Energo Pro, румънската "Електрика", "Инерком" и други. Офертата на Ковачки е била първоначално 302 млн. евро, а по-късно увеличена до 360 млн. евро, сочи информацията на ДАНС. Офертата на "Инерком" пък е била за 290 млн. евро, а след това увеличена до над 300 млн. евро, съобщи още Георгиев.

 

Част от заседанието беше закрито за външни лица.

 

Пред депутатите представителят на купувача на ЧЕЗ България Гинка Върбакова определи случващото се като "безпрецедентна кампания" и посочи, че сделката е била политизирана. Според нея атаките са дошли от отпаднали кандидати, които искат да спечелят "по служебен път".

 

"Подценихме ролята на политическата интрига", каза още Върбакова по време на изказването си пред депутатите.

По отношение на сключената сделка Гинка Върбакова беше категорична, че тя е обвързана със строги конфиденциални клаузи, а информацията за финансиране и участие на банки може да бъде предоставена, когато законите изискват това.

 

Тя беше категорична, че разговорите са водени в централата на CEZ Group в Прага по чешкото законодателство, а договорът е сключен по английското право. Собственикът на "Инерком" потвърди, че има желание да допусне държавата в тази сделка, но в договорът с чешката компания има клауза за дългосрочна забрана за смяна на собствеността. По тази причина и трябва да бъдат водени нови преговори дали CEZ Group ще допусне влизането на държавата в компанията.

 

Юлия Ненкова от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отбеляза, че все още няма нотификация за сделката. Тя даде информация каква е процедурата в регулатора, който проверява дали ще има концентрация и пречки за други конкуренти, които да пречат на други участници да навлязат на този пазар и каква промяна ще доведе промяната в собствеността на енергийния пазар.

 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отново повтори, че регулаторът по закон няма правомощия да анализира сделката на този етап. КЕВР обаче има контрол върху дейността по отношение на как се изпълнява лиценза от фирмата. Иванов също посочи, че в регулатора не е постъпило искане за промяна на лиценз.

 

Председателят на енергийния регулатор даде за пример сделката от 2011 година, когато E.On продаде активите си в България на чешката Energo Pro. Това е станало без залог на активи и в цялост, при което КЕВР само е регистрирала смята на собствеността.

 

Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), обясни, че контролът на институцията е само върху дружествата, които са публични - "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електроснабдяване". "Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор", каза той и допълни, че все пак институцията следи казуса.

 

Галя Димитрова от Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че се извършват проверки на "Инерком" и свързани с компанията лица. Тя припомни, че данъчните декларации  за дейността през 2017 година се подават до края на март и очаква информацията от компанията.

 

Върбакова посочи още, че през 2017 година приходите на компаниите й, които определи като един от най-големите производители на електроенергия от соларни паркове, са в размер на 50 млн. лева, а активите им са на стойност 100 млн. лева.

 

 

Investor.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна