ЕК извади България от групата на страните с прекомерни дисбаланси
Макар че мониторингът върху страната остава, Комисията отбелязва постигнатия напредък по преодоляване на дисбалансите у нас
Публикувана: 7 Mar 2018 | 17:24

България бележи напредък по отношение на преодоляването на икономическите дисбаланси, обяви Европейската комисия в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър.Макар че страната остава обект на мониторинг, тази година тя преминава в групата на страните с икономически дисбаланси, след като миналата година бе сред тези с прекомерни дисбаланси.

 

„Единайсет страни от ЕС все още изпитват макроикономически дисбаланси, което ги прави уязвими в случай на шокове. Днес Европейската комисия отбелязва, че тези дисбаланси се коригират благодарение на продължаващите реформи и икономическото възстановяване, което прави Европа по-силна“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

 

„Броят на страните в рамките на процедурата намалява от кризата насам и днес възнаграждаваме напредъка на България, Франция, Португалия и Словения с позитивна промяна на категорията", допълва той.Комисията обаче отбелязва, че в България и Португалия са нужни допълнителни усилия за постигането на устойчива корекция на дисбалансите. Словения вече е позиционирана сред страните без дисбаланси.

Подробности вижте в investor.bg

Четете още: Очаква се стабилно търсене на масло през 2018 г.

Коментари ( 0 )