Президентството: Признателни сме на всеки руски войн, загинал за свободата ни!
Отговорът е вследствие на скандала около визитата на патриарх Кирил
Публикувана: 7 Mar 2018 | 12:41

Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че "така, както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки войн, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност". Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия, съобщиха от президентството в специално изявление за Bulgaria ON AIR.

 

Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спрял с упреците и каза "добре, нека прелистим тази страница"."В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал", се посочва още в изявлението.

 

Позицята на държавният ни глава идва на фона на публикуваното на сайта на Руската православна църква близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с президента Румен Радев, състояла се на 4-и март. От него става видно назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен...  „от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия“ в освобождението на България от османското иго.

 

Руският патриарх смъмри президента Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София, когато държавният глава изрази признателност за националното ни освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли - румънци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и др.

 

На кадрите се вижда, че видимо ядосан патриарх Кирил изнася лекция със собствени интерпретации на историята на държавния ни глава. Той разказва колко трудно е било на Русия след поражението в Кримската война през 50-те години на XIX в. и как въпреки това "в пълна дипломатическа изолация" организира и провежда войната през 1877-78 г., което не е вярно.

 

"Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията. Ние сме за историческата истина, г-н президент. Тази историческа истина ние я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана. Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей", заявява патриархът на заключителната среща в Президентството ни.Според "Комсомолская правда" "за пръв път по време на негово посещение в чужбина" се случва патриарх Кирил да изкаже "своето недоволство и то от първо лице". Руското издание твърди, че от екипа на президентството изключили звука от срещата и за разговора се разбрало от руски говорител, който преразказал събитията.

 

Четете още: Кабинетът одобри изграждането на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан

Коментари ( 0 )