IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:38 | 13 март 2018
Обновен: 08:24 | 7 април 2024

Емил Радев призова за общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона

Критериите за оценка да бъдат обективни и да се прилагат спрямо всички държави-членки еднакво, без политически пристрастия, предлага евродепутатът

По материала работи: Слав Велев
 Емил Радев призова за общоевропейски механизъм за демокрация  и върховенство на закона

Първият заместник председател на Европейската комисия Франс Тимерманс обсъди с евродепутатите състоянието на демокрацията и върховенството на закона в Европейския съюз, както и ситуацията в Полша, Унгария, Малта и убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк. Дискусията се състоя по време на вечерното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Страсбург.

 

В рамките на обсъждането българският евродепутат Емил Радев призова за пореден път Европейската комисия да излезе с предложение за общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, за което Европейският парламент настоя още преди две години в своя резолюция. Радев подчерта, че критериите за оценка следва да бъдат обективни и да се прилагат спрямо всички държави-членки еднакво, без политически пристрастия. Емил Радев апелира още сега съществуващи инструменти като Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, докладът на Европейската комисия за състоянието на корупцията, информационното табло и др. да бъдат заменени с единния механизъм.

 

Франс Тимерманс не се нае да даде конкретна дата за публикуването на законодателно предложение за такъв механизъм, но подчерта, че той би подсилил аргументите на Европейската комисия за защита на демокрацията и върховенството на закона в ЕС. В този контекст първият зам.-председател на ЕК посочи, че във всички държави-членки съществуват проблеми, включително с организираната престъпност. По отношение на възможното обвързване на бюджетните правила за следващия програмен период със спазването на демокрацията и върховенството на закона, Тимерманс заяви, че са необходими пропорционални мерки, а възможното спиране на всички европейски средства не е такава мярка.

 

 

 

Коментари

Новини Варна