IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:19 | 13 март 2018
Обновен: 17:57 | 24 февруари 2024

Нелегалните бензиностанции са двойно повече от легалните, твърди депутат

Банковата гаранция ще излезе на фирмите колкото две кафета на ден, сметна Емил Димитров - Ревизоро

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нелегалните бензиностанции са двойно повече от легалните, твърди депутат

В опит да оправдае лобисткия законопроект за регулиране пазара на горива депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, известен като Ревизоро, изчисли, че незаконните бензиностанции в България са двойно повече от легалните. Според него 7000 бензиностанции работят на черно, като половината се водели собственост на малоимотни и неграмотни хора, които не могат да бъдат санкционирани. Освен това много фирми превозвали течни горива с "полулегални камиони". В същото време на светло работят само 2800 бензиностанции плюс 400 ведомствени.  Димитров, който е бивш шеф на Агенция "Митници", и още над 20 депутати от всички парламентарни групи внесоха преди дни законопроект за "регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти". Проектът въвежда задължителна регистрация на всяка фирма, която иска да търгува, превозва и складира течни горива. Освен това се предвижда фирмите да доказват солиден собствен капитал и да предоставят банкови гаранции в полза на държавата. Основният мотив на вносителите са борба със сивия сектор и гарантиране на лоялната конкуренция.

 

Критици на законопроекта обаче предупреждават, че той работи в полза на големите играчи на пазара и ще отстрани голяма част от малките търговци. Известно е, че за такъв закон от години настоява Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите компании в бранша. Авторите на новите правила не са се постарали да направят задължителната оценка за въздействие и не посочват как ще се отразят промените на фирмите от петролния бранш. В мотивите се посочва само, че се очаква да изсветлят обороти от около 1 млрд. лв. годишно, които в момента били в сивия сектор, оценен от финансовото министерство през 2015 г. на 30%. "Законът не дели фирмите на малки или големи, а на легални и нелегални", обясни пред Би Ти Ви Емил Димитров, обиден, че го обвиняват в лобиране в полза на едрите играчи. По думите му добър показател дали една бензиностанция е легална или не е дали е доказала, че отговоря на противопожарните изисквания. От тв участието на депутата се разбра, че посочените от него като нелегални 7000 бензиностанции нямат надлежни документи от ДНСК - строителният контрол отговаря за въвеждането в експлоатация на всеки обект. Не стана ясно обаче как Ревизоро е преброил 7000 нарушители и дали е сезирал ДНСК, полицията, НАП и Агенция "Митници" за незаконните бензиностанции.

segabg.com

Четете още: Даровити частни ученици също ще получават стипендии

Коментари

Новини Варна