IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Политика
08:20 | 14 март 2018
Обновен: 21:27 | 10 април 2024

МВнР:И България може посочи част от Турция в културните си граници

Това се казва в официална позиция на външното министесртво във връзка с изявлението на турския президент Реджеп Таип Ердоган

По материала работи: Слав Велев
МВнР:И България може посочи част от Турция в културните си граници

Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

Това се казва в официална позиция на Министерството на външните работи във връзка с изявлението на турския президент Реджеп Таип Ердоган, който в неделя заяви, че Кърджали е част от "душевните граници" на Турция.

 

От МВнР напомнят, че днешните граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане.

 

Това не е първото подобно изявление на турския президент. Преди година той посочи Алепо, Одрин, Гюмюрджина, Кърджали, Бурса, Скопие като част от духовната територия на своята нация и подчерта, че тя не е приела доброволно днешните граници на държавата си.

 

 

Пълният текст на българската позиция:

 

По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:

 

- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

 

- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

 

- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.

 

 

Коментари

Новини Варна