IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
10:43 | 16 март 2018
Обновен: 17:45 | 24 февруари 2024

Цачева не изключи възможността промените в НК да бъдат редактирани

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор

По материала работи: Слав Велев
Цачева не изключи възможността промените в НК да бъдат редактирани

Правосъдният министър Цецка Цачева не изключи възможността промените в Наказателния кодекс да бъдат редактирани преди второ четене в правната комисия в Народното събрание. Пред журналисти тя припомни, че те са в резултат на препоръки след анализ на европрокурори, който беше правен след мисия през 2016 г.

 

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика критики сред експерти, граждани и политически опоненти.

 

Според тях властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес, а текстовете ще позволят всеки, който дължи нещо по договор, да бъде третиран като престъпник и преследван от закона.

 

Противниците на тези промени изразиха опасения, че законът ще позволи да се стигне до произвол и в неговия смисъл всеки втори български гражданин ще може да стане обект на съдебно преследване.

 

"Текстовете, казуистично интерпретирани, водят до страхове в хората, но няма основание за притеснения по отношение по правата, породени в гражданските договори. За длъжностни престъпления се коментира да бъде ангажирана отговорността на банките", заяви Цачева.

 

България ще се отчита по тези критерии след седмица пред евроексперти в рамките на механизма за сътрудничество.

 

По думите на правосъдния министър участие в изработването на този текст са взели експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна