И Министерството на отбраната ще плаща заради жертвите в Бисер
Наследник на загинала в наводнението спечели дело за 100 хиляди лева
Публикувана: 19 Mar 2018 | 21:35

Министерството на отбраната (МО) трябва да плати 100 хиляди лева на дъщерята на една от жертвите на наводнението в хасковското село Бисер. Това е решил Софийският градски съд, показва проверка на в. "Сега". Това е третото решение на първата инстанция по серията граждански дела, заведени от пострадалите от бедствието от 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. В Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела за обезщетения. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и община Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението. Съдиите и по първите две приключили дела приеха, че МО не е собственик и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване. Те осъдиха общината да плати общо над половин милион лева.

 

Съдия Петя Алексиева обаче прави други изводи. Тя приема, че и общината, и министерството имат вина за трагедията, но трябва да плати МО, тъй като срещу него на първо място е насочен искът. Според Алексиева на МО е бил даден за управление имотът, върху който се намира част от язовира. Затова и МО е било длъжно да ремонтира язовирната стена и съоръженията към нея, за да отговарят на стандартите за безопасност. Това не е направено. По второто приключило наскоро дело на първа инстанция искът срещу МО е отхвърлен, а общината е осъдена да плати 23 945 лв. Ищец в този процес е жена, чийто имот е пострадал при наводнението. В исковата молба е разказано, че имотът е бил тотално увреден и сградите в него е трябвало да бъдат съборени. Съдията е Катерина Енчева, която се произнесе и по едно от първите дела за обезщетения от наводнението.

 

По делото са събрани много доказателства. Години преди трагедията общината е била наясно с тежкото състояние на язовира и стената му и че има опасност тя да се разруши. "През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя на язовира, пропадане на язовирната стена, деформация в короната на язовирната стена. Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяването на бедствието. Нещо повече, от изслушаната по делото техническа експертиза се доказва безспорно, че скъсването на язовирната стена е последица от липсата на каквато и да било текуща и инцидентна техническа поддръжка", пише съдия Енчева. Решенията на градския съд не са окончателни и вече са атакувани пред апелативния съд. Всички дела на пострадалите от наводнението са заведени от един и същ шуменски адвокат. Той представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.segabg.com

segabg.com

Четете още: Над 30 млн. деца в ЕС получават мляко, плодове и зеленчуци

Коментари ( 0 )