IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
18:15 | 19 март 2018
Обновен: 08:25 | 7 април 2024

Нинова се ядоса на Ердоган за Кърджали: Борисов?

Градът е духовната столица на Източните Родопи", каза тя

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нинова се ядоса на Ердоган за Кърджали: Борисов?

Снимка: БСП

Лидерката на БСП Корнелия Нинова реагира остро на последните изказвания на Реджеп Ердоган по адрес на България и призова премиерът Бойко Борисов да реагира.Преди седмица турският президент обяви, че Кърджали е сред градовете, които са в душевните граници на Турция.Днес от Кърджали Нинова нарече изказването поредната провокация към суверенитета и националната цялост на страната ни. "Това е абсолютно неприемливо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи", каза шефката на социалистите. Тя се обяви против намесата на чужди държави във вътрешните дела на страната ни.

 

Според Нинова думите на Ердоган са в разрез с международното право и принципите за добросъседство. Затова тя призова премиера да изрази позиция за защита на суверенитетата ни по време на предстоящата визита на турския президент у нас. Той пристига следващата седмица за среща между ЕС и Турция, на която страната ни ще домакинства."Призоваваме премиера в ролята му на посредник между ЕС и Турция, да мисли на първо място за народа си и националния суверенитет на България", каза Нинова, цитирана от червения пресцентър.Тя настоя на тази среща да се постави и въпросът за обезщетението на тракийските бежанци.

 

"През 2008 г, по искане на нашите депутати Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е приета резолюция на ЕП за уреждане на двустранните спорове, в т.ч. уреждане на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде поставено категорично от българското правителство", каза лидерката на БСП.Нинова обясни, че останала с впечатление, че общините в Кърджалийско имат един общ проблем и призова политиците от всички партии да спрат да разделят хората по всички линии. Тя допълни, че едни партии разделят хората по вяра и език, други - на такива, които са с ГЕРБ и против тях.

 

"Стигна се дори до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години", смята Нинова. Според нея целта е да се извличат политически цели, но това е убийствено за народа."Имаме достатъчно общи проблеми, които ни обединяват. Регионът е затънал в бедност, лошо качество на образование и здравеопазване, липса на работа, демографска катастрофа. Това са големите теми на деня. Нека спрем с разделението и нека да решаваме реалните проблеми на хората. Това ще помогне на всички ни и на държавата", каза още лидерката на социалистите.

 

dnes.bg

 

Четете още: 1300 нови войници ще бъдат назначени в българската армия

 

Коментари

Новини Варна