На Европейския съвет в края на седмицата ще бъдат дискутирани митата на САЩ, Brexit и планираната среща с Ердоган във Варна
Публикувана: 20 Mar 2018 | 20:32

 

Европейските лидери ще дискутират отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в британският град Солсбъри. Това става ясно от официалната покана, изпратена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск до ръководителите на европейските държави.

 

Лидерите на общността ще се съберат в края на седмицата в Брюксел. Според дневния ред те ще дискутират търговските отношения на фона на променените митнически тарифи от САЩ, както и Brexit и реформите в еврозоната.

 

Туск посочва, че в момента Европейската комисия (ЕК) води преговори със САЩ относно плановете за митата за европейската стомана и алуминий. "Трябва да се подготвим за всички възможни сценарии. Като най-голямата търговска сила в света, отговорът на ЕС ще бъде отговорен и разумен", пише Доналд Туск.

 

В своето писмо той напомня, че САЩ са повишили митата през 1930 г., което е довело до глобална търговска война. Според него предложените митнически тарифи ще засегнат около 1,5% от трансатлантическата търговия. Председателят на Съвета на ЕС посочва още, че трансатлантическите отношения са "крайъгълен камък" за сигурността и просперитета и на САЩ, и на ЕС.

 

Лидерите на общността ще разгледат хода на преговорите за Brexit. Според председателя на Съвета са постигнати успех по отношение на защитата на правата на гражданите и финансовия аспект на излизането на Великобритания от ЕС.

 

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще участва в Европейския съвет, за да обсъди икономическото състояние на общността, както и да даде информация за напредъка по Банковия съюз.

 

"Премиерът Бойко Борисов ще ни запознае с напредъка в изпълнението на нашите предишни заключения, включително текущата работа по реформата на общата европейска система за убежище", пише още в писмото на Доналд Туск.

 

Лидерите на ЕС ще се подготвят и за планираната среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която ще се проведе във Варна през следващата седмица.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )