Иран обвини Запада в двойствен стандарт за химическите оръжия
Иранският външен министър изказа предположение, че химическата атака е дело на "терористични групи"
Публикувана: 15 Apr 2018 | 21:41

Иран осъжда ракетните удари на Запада срещу Сирия и заявява, че никоя страна няма право да предприема наказателни мерки срещу друга "извън международните процедури". Това е казал в телефонен разговор иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф на британския пръв дипломат Борис Джонсън, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

 

Според съобщение на външното министерство в Техеран Зариф е разкритикувал западните държави, че прилагат двойствени стандарти към употребата на химически оръжия. Той е напомнил на Джонсън, че в иранско-иракската война през 80-те години Саддам Хюсейн е използвал бойни отровни вещества срещу Иран, а тогава Великобритания, САЩ и Франция са подкрепяли иракския диктатор.

 

Зариф е напомнил също, че когато се е обсъждал въпросът за химическото разоръжаване на Сирия, никой не е обърнал внимание на предупреждението на Иран, че терористични групи в Сирия разполагат с химически оръжия, така че химическата атака в сирийския град Дума вероятно е дело на "терористични групи", се казва в съобщението.

 

Dariknews.bg

Коментари ( 0 )