IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:21 | 19 април 2018
Обновен: 02:43 | 15 април 2024

Евродепутатите призовават Турция да освободи двамата гръцки войници

Te подчертаха, че двамата гръцки войници са под стража в турски затвор повече от месец, без да са им повдигнати обвинения

По материала работи: Слав Велев
Евродепутатите призовават Турция да освободи двамата гръцки войници

Евродепутатите призоваха Турция бързо да приключи съдебния процес и да освободи двамата гръцки войници, задържани през март.

 

Евродепутатите подчертаха, че двамата гръцки войници са под стража в турски затвор повече от месец, без да са им повдигнати обвинения и да са наясно с престъпленията, в които са обвинени. Предишни случаи на подобно неумишлено пресичане на границата от гръцки и турски войници са били разрешавани на място на нивото на местните военни власти.

 

Европейския парламент призовава турските власти „да приключат бързо съдебния процес и да освободят двамата гръцки военнослужещи и да ги върнат на Гърция“, както и „да следват стриктно съдебната процедура и да зачитат в пълна степен по отношение на всички засегнати страни правата на човека, залегнали в международното право, в това число Женевската конвенция“.

 

Текстът призовава Съвета, Комисията и Европейската служба за външна дейност да „покажат солидарност с Гърция и да призоват за незабавното освобождаване на двамата гръцки войници по всякакви канали за контакт и комуникация с турските ръководители и органи в духа на международното право и на добросъседските отношения.

 

Евродепутатите разпитаха комисар Стилианидис във вторник относно стъпките, предприети за освобождаването на гръцките войници и остро критикува Турция за незачитането на основни човешки права и върховенството на правото. Говорителите на политическите групи изразиха солидарността си с Гърция и поискаха съдебният процес да бъде приключен и двамата гръцки войници да бъдат освободени.

Коментари

Новини Варна