IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
19:42 | 19 април 2018
Обновен: 19:29 | 14 април 2024

Румен Радев: Времето за декларации изтече – дела трябват

Той заяви, че членовете на КСНС са се обединили, че са необходими спешни мерки за осигуряване на модернизация, изграждане на бойни мощности

По материала работи: Слав Велев
Снимка: bTV

Времето за декларации изтече – дела трябват. С тези думи президентът Румен Радев приключи общата декларация, която консенсусно бе приета на днешното заседание на КСНС, предаде БГНЕС.

 

Президентът подчерта, че темата на днешното заседание е почти същата като КСНС преди една година. „За тази 1 година какви са промените – армията намаля с близо 1000 човека, техниката остаря с една година“, заяви той.

 

КСНС обсъди темата „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки. „ Членовете на съвета се обединиха около позицията, че националната сигурност е поставена пред нови предизвикателства, предизвикани от геополитически събития, каза Радев.

 

Разгледани бяха и тенденциите за модернизацията и превъоръжаването на страните в региона. Същите заделят сериозни средства. Констатирано бе, че българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем поради неокомпектованост на БА и остаряла бойна техника. Забавянето на проектите за модернизация ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, подчерта държавният глава.

 

Той заяви, че членовете на КСНС са се обединили, че са необходими спешни мерки за осигуряване на модернизация, изграждане на бойни мощности. Необходими са своевременни действия за прекъсване на отлива от Въоръжените сили, каза той.

 

 

На КСНС са приети предложения към изпълнителната и законодателната власт да се актуализират средносрочната бюджетна прогноза 2019 - 2021г. в съответствие с поетите ангажименти за 2% от БВП към 2020 г. да са за въоръжените сили, като е даден срок до октомври тази година. Като втора точка е посочено, че до септември 2018 г. трябва МО да предприеме мерки за привличане на хора в БА. Разработване на финансов план за модернизация и превъоръжаване на армията трябва да бъде подготвен също до септември.

 

Призовавам институциите да се отнесат отговорно към състоянието Въоръжените сили и към сигурността на българските граждани. Призовавам за делово отношение към нашите съюзници. Времето за декларации изтече – дела трябват, заяви Радев.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна