Ким държи по-силните карти
В севернокорейски затвори се намират редица американски граждани, които биха могли да изиграят ролята на заложници
Публикувана: 22 Apr 2018 | 17:19

В Корея, повече отколкото на други места, нещата явно се възприемат само в черно-бели краски. Останалите нюанси просто липсват. Само допреди няколко месеца се твърдеше, че полуостровът и страните от региона неудържимо вървят към унищожителна война. А сега изглежда, че трайният мир е само въпрос на време.Нито едното, нито другото е вярно. Достатъчно е да погледнем към основните участници в тази игра, за да ни стане ясно защо това е така. Както Ким Чен-ун, така и Доналд Тръмп си падат по гръмките фрази. А южнокорейският президент Мун Дже-ин, който дълго време беше игнориран от Севера, естествено се опитва да ги надвика, пише в коментара си за Deutsche Welle Петер Щурм.Бихме могли да наблюдаваме всичко това с интерес, та дори и с известна забава, стига залогът да не беше толкова голям. Неоспорим напредък е обаче, че макар Ким и Тръмп все още да говорят само един за друг (почти приятелски), явно вече са готови да разговарят и един с друг - очи в очи.

 

Но тук следва да се запитаме: какви са реалистичните шансове подобен пряк разговор да доведе до нещо съществено? Американците, заедно с целия останал свят (с изключение на Северна Корея), искат Корейският полуостров да бъде свободен от ядрено оръжие. Ким Чен-ун също изпитвал подобно желание – поне така твърди Южна Корея.Но, първо: все още е напълно неясно какви са истинските намерения на Ким Чен-ун в това отношение, и второ: севернокорейските ядрени оръжия наистина са най-големият, но далеч не и единственият проблем в този конфликт. Само японците или южнокорейците си знаят какво точно изпитват, знаейки че живеят в обсега на севернокорейските ракети

 

А тези ракети представляват заплаха, дори и да са снабдени "само" с конвенционални бойни глави.От Доналд Тръмп със сигурност ще чуем още много гръмки думи преди евентуалната му среща с Ким. Но в редица отношения американецът е по-слабият от двамата: Ким разполага с още един силен коз – в севернокорейски затвори се намират редица американски граждани, които биха могли да изиграят ролята на заложници. И севернокорейският диктатор със сигурност ще изтъргува скъпо евентуалното им освобождаване.

 

bloombergtv.bg

Четете още: Полицията евакуира туристи от остров Мон Сен Мишел

Коментари ( 0 )