IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Политика
16:23 | 23 април 2018
Обновен: 18:56 | 9 април 2024

Да влезе ли България в Еврозоната?

Събират подписка срещу еврото, експерти обаче считат това за популизъм

По материала работи: Борис Проданов
Да влезе ли България в Еврозоната?

„Настроенията в еврозоната към желанието на България да приеме общата валута са положителни“. Това изказване на директора на Световната банка Кристалина Георгиева постави отново на дневен ред въпроса за влизането на страната ни в общия паричен съюз. Темата отново провокира различните мнения на граждани и експерти.

 

Подписка за национален референдум срещу приемането на еврото в България организират от Движение „Възраждане“. Разположили са пунктове в 14 града в страната и ще събират подписи от граждани в продължение на 3 месеца. Амбициите им са да съберат над 500 000. Според организаторите на подписката левът е гаранция за суверенитета на България.

 

„Левът е националната финансова единица, която гарантира суверенитета на България и правото й да управлява и да извършва своя финансова политика. Оттук нататък, всичко, свързано с премахването му, ще ни постави в подчинено положение пред Европейската централна банка и ще свие възможностите ни за реакция и за самостоятелна финансова политика“, каза Георги Георгиев – заместник-председател на Движение „Възраждане“.

 

Финансови експерти обаче определиха инициативата като популистка. Мартин Димитров от „Демократична България“ смята, че ако България е в еврозоната, ще се намалят лихвените проценти по кредитите, от което бизнесът ще може да се възползва. По думите му кредитите в Германия и Франция са 2-3%, а у нас – два и три пъти по-високи. Евтиното кредитиране, според него, отваря много възможности и за потребители, и за инвеститори.

 

„Важното е една валута да е силна и да е стабилна. Колкото по-силна и стабилна валута притежаваш, толкова е по-силна и твоята икономика и в толкова по-добро положение са домакинствата и бизнеса. С въвеждането на валутния борд България на половина е приела еврото, остава другата половина. Само че сега не ползваме част от предимствата на приемането на еврото, а именно възможността български банки да ползват рефинансиранията за Европейската централна банка“, каза Мартин Димитров от „Нова република“.

 

Елена Кирова

 

Още по темата: Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни

Коментари

Новини Варна