Кабинетът е твърдо против тютюнопушенето на закрито
Бойко Борисов: Безмилостни и неотстъпчиви сме във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията
Публикувана: 23 Apr 2018 | 12:48

Кабинетът е твърдо против тютюнопушенето на закрито. Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция по представянето на резултати от проверки за контрабандата с цигари.

 

Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и долесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Един месец срок, но да напишат защо – какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи, каза премиерът.

 

„В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това е вярно, аз виждам милиарди евро, които вследствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите”, каза Борисов.

 

Той отбеляза и че кабинетът е твърдо против тютюнопушенето. Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите. От тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки“, подчерта Борисов.

 

Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг, заяви още Борисов.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Валери Симеонов иска връщане на пушенето на закрито

Коментари ( 0 )