Не е лесно да се изгради обща регулаторна рамка за качеството на храните
Еврокомисарят Витенис Андриукайтис е на път да ни отчая
Публикувана: 23 Apr 2018 | 21:16

Не е лесно да се изгради обща регулаторна рамка за качеството на храните, каза еврокомисарят по здравеопазване и храни Витенис Андриукайтис след края на неформалното заседание на министрите по здравеопазване на ЕС. Безопасността на храната е гарантирана навсякъде, отбеляза Андриукайтис и допълни, че всички са против вариантите Европа да е на две или повече скорости по отношение на качеството на храната и гражданите трябва да са равнопоставени. 


В рамките на обща селскостопанска политика може да бъдат стимулирани производителите, но не е възможно да имаме единен универсален инструмент, допълни той. По думите му обща методология може да помогне за уеднаквяване на стандартите. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев каза, че няма да бъде позволено българските граждани да се хранят с по-нискокачествена храна в сравнение с тази в западните държави. 


Освен въпроса за здравословното хранене на децата по време на заседанието е била обсъждана и темата за достъпа до лекарства. Според Андриукайтис трябва да се осигури равен достъп в социалните системи и да бъдат предпазени гражданите от недостиг на лекарства. 


Разходването на публичните средства за лекарства също са били тема на дискусиите, като заедно с ЕК ще бъде обсъдено и взето решение, което ще даде добавена стойност за всеки европейски гражданин, каза министър Ананиев. По думите му работна група ще предложи нов модел за оценка на здравните технологии. Еврокомисарят Андриукайтис подчерта, че качествата на лекарствата в държавите е еднакво.

 

БТА
 
Още по темата: Пробутват ни по-постни храни, които са и по-скъпи

Коментари ( 0 )